Sta je ooit voor je badkamerkastje met een versleten tandenborstel in je hand — en vraag je je af, waarom je ‘m eigenlijk nog niet meteen weggooit? Geloof het of niet: die ‘oude’ tandenborstel kan je badkamer en je dagelijkse routines behoorlijk op z’n kop zetten. Onlangs zag ik in onze buurt-WhatsApp dat meer mensen hiermee bezig zijn. En het is niet eens zo’n gek idee.
De vergeten kracht van een tandenborstel
Je kent het vast: officieel zegt men in Nederland dat je iedere drie maanden je tandenborstel moet vervangen, bij voorkeur een van Jordan of misschien een eigen merk van Etos. Maar wat gebeurt er met die oude? De meeste mensen gooien ‘m meteen bij het plastic afval. Terwijl… dat kleine borsteltje veel meer kan dan je denkt.
1. Perfect voor de lastige hoekjes
Iedereen die ooit z’n kraan, voegen of afvoer goed heeft geprobeerd schoon te maken, weet—schoonmaken is geen feest. Maar die oude tandenborstel is echt het geheime wapen voor kranen, voegen en lastige randjes die anders altijd smoezelig blijven. Zelf gebruik ik ‘m twee keer per maand om de afvoer vrij te houden van haren. Mijn buurman zweert trouwens bij een beetje sodakorrels erbij, werkt als een tierelier.
2. Sieraden en kleine spullen schoon krijgen
Eigenlijk een tip van mijn moeder, zij gebruikt al sinds de jaren 90 haar oude borstel voor armbandjes, knoopjes van die winterjassen, of zelfs om groeven uit Suitsupply-schoenzolen schoon te schrobben. In een minuut blinkt alles weer als nieuw.
3. Fietsketting in topvorm houden
Dit hoorde ik vorige maand van een vriend uit Utrecht—hij zweert bij de tandenborstel voor de fietsketting. Vooral als je een gewone stadsfiets hebt, is dit snel gefikst. Even insmeren met olie en dan borstelen, klaar. Of het de ketting écht langer mee laat gaan? Misschien, misschien niet. Maar het geeft een lekker gevoel om zelf iets bij te dragen aan minder roest. In elk geval in Utrecht zijn ze tevreden.
4. Make-upkwasten en nagelproducten sparen blijven
Vreemd maar waar: make-upartiesten bewaren oude (maar wel schone!) tandenborstels voor wenkbrauwen, kleine touch-ups en nagelranden. Ik was verbaasd toen een collega van Douglas dit laatst vertelde—veel milieuvriendelijker dan telkens iets nieuws kopen, niet?
Slim hergebruiken: zo doe je het veilig
- Maak de borstel eerst goed schoon — een nachtje in kokend water helpt.
- Schrijf eventueel met stift ‘schoonmaken’ op het handvat tegen verwarring (bij mij staat er letterlijk ‘fiets’ op één borstel, werkt prima).
- Gooi de borstel weg zodra de haartjes te gek raken of gaan pluizen. Alles met mate…
En nog dit…
Misschien denk je nu: ja leuk, maar ik weet niet of ik elke borstel ga bewaren. Snap ik helemaal. Maar als je net als ik soms baalt van die lastige kalkrandjes of nét dat ene sieraad niet schoon krijgt—probeer het gewoon eens. Voor de hardcore zero-waste fans: sommige mensen knippen zelfs de haartjes af en gebruiken het plastic voor mini-tuingereedschap. Maar dat… is weer een ander verhaal.
Wat doe jij met je oude tandenborstels? Ik ben benieuwd naar je tips—laat hieronder vooral een reactie achter of stuur een foto in onze buurt-app. In ieder geval: gooi niet te snel weg, soms zit er meer in zo’n simpel ding dan je denkt. Nou ja, in ieder geval bij mij…