Groenten schillen met mes is oud: deze methode is drie keer sneller

Doe het oude mesje weg: ontdek de keukentruc waarmee je groenten drie keer zo snel schilt. Minder troep, meer smaak. Zo simpel is het.

Ooit geprobeerd om een berg aardappels te schillen als je afgesproken hebt dat het “jouw beurt” is om te koken voor de familie? Ik vorige maand wel — en ergens halverwege begon ik mij af te vragen waarom ik dit mezelf blijf aandoen. Wat blijkt: er is een manier die drie keer sneller is dan dat gepruts met een mes. En nee, het heeft niets te maken met een slome dunschiller van Blokker.

Waarom iedereen nog steeds het mes pakt (maar niet zou moeten)

In onze keukenla ligt het standaard-wapen van de Hollandse thuiskok: het aardappelmesje. Generatie op generatie schillen daarmee wortels, komkommers en bieten — misschien omdat we het zo geleerd hebben van oma. Mijn buurvrouw uit Haarlem zweert zelfs dat je “met het mes meer gevoel hebt”. misschien heeft ze gelijk, maar als je zoals ik af en toe een halve moestuin aan pastinaak en courgette te verwerken krijgt, dan voelt dat vooral als een dagtaak.

En eerlijk is eerlijk: schillen met een mes zorgt tóch altijd voor dikke schil-afval, zere handen of een sneetje dat je avond verpest. Klinkt dit bekend? Misschien tijd voor iets nieuws!

fast way to peel vegetables kitchen lifehacks closeup Dutch style

De verrassend simpele (en snelle) truc: koken & afpelmethode

Een collega tipte me laatst tijdens onze lunch — “Waarom kook je ze niet eerst? Bij aardappels werkt dat als een tierelier!” Blijkt dus: als je de groenten even laat koken (maar niet te lang), en daarna meteen in ijswater dompelt, trek je zo de schil eraf — bijna als een banaan. Geen grap.

Dit noemen ze de ‘afpelmethode’ en hij werkt niet alleen voor aardappelen, maar ook voor tomaten, bietjes, perziken en zelfs knolselderij. Mijn schoonmoeder schudde laatst ongelovig haar hoofd — tot ze het probeerde bij tomaten voor de pastasaus. Efficiënt, en je houdt meer over van het product zelf.

Stap-voor-stap: hoe werkt het?

  1. Zet een pan water op het vuur, breng aan de kook.
  2. Was de groenten, maak eventueel een kruisje onderin (voor tomaten bijvoorbeeld).
  3. Kook de groenten kort: aardappels 5 minuten, tomaten/bietjes 1 minuut is vaak genoeg.
  4. Meteen eruit met een schuimspaan — hup dat ijsbad in. Geloof het of niet, een bak koud water (mag kraanwater zijn, maar met ijsblokjes werkt sneller).
  5. Pak de groenten en trek zachtjes aan de schil — die glijdt er zo vanaf.

Ik vond het bizar hoe snel het ging, en als je een keer een grote pan snert maakt, scheelt dit écht twintig minuten. Hoewel, misschien werkt het niet bij elke wortel even soepel — wie weet hebben jullie nog extra trucs?

Dutch family dinner peeling potatoes together colorful kitchen

Even teveel moeite? Er bestaat nog luier keukengereedschap

Sommige vrienden zweren trouwens bij electrische schil-apparaten uit de HEMA of een mandoline. Zelf vind ik dat altijd weer een kast minder ruimte waard, maar hee — voor wie haast heeft of gewoon een hekel heeft aan afwassen: het scheelt weer een kwartier. In een Telegram-groep voor lokale kookgekken werd laatst zelfs gediscussieerd of een schraper beter is dan een dunschiller… het blijft gevoelig terrein.

Is het écht drie keer sneller?

Toegegeven: ik heb geen stopwatch bijgehouden, maar het voelt wel zo, zeker als je een paar kilo schilt. Misschien is het placebo, misschien heb ik gewoon geen geduld — maar mijn moeder zei altijd: “het leven is te kort om slecht te schillen”. In het ergste geval heb je in ieder geval niet weer die zere duimpunt.

Samenvattend — en nu jij!

Dus als je, net als ik, af en toe genoeg hebt van het eindeloze mesgepriegel — probeer de afpelmethode eens. Of gebruik dat keukengadget waar je oom altijd zo lyrisch over doet. Wie weet heb jij uw eigen gouden tip? Deel ‘m gerust hieronder in de reacties of gooi het in de groepsapp. En vooral: eet smakelijk!

In ieder geval… koken leuk houden — dat is ook wat waard.