Stel je voor: je zit net in de krappe stoel van een KLM-machine, telefoon op nog maar 14%. Meteen schiet het dilemma door je hoofd — mag je je telefoon eigenlijk wel opladen in het vliegtuig? En wat doet dat met je toestel, de accu en, niet onbelangrijk, je eigen zenuwen? De antwoorden zijn verrassender dan je denkt. Tijd om de luchtige waarheid boven tafel te krijgen.
Waarom iedereen oplaadt aan boord — of het slim is, tsja…
Je kent het wel: zodra de “fasten seatbelt”-borden doven, plugt minstens de halve rij direct hun kabeltje ergens in. Powerbanks lijken inmiddels standaard handbagage (toegegeven, ik gebruik er zelf eentje van Hema). Maar wat weten we eigenlijk écht over die USB-poorten en stopcontacten? Zijn ze veilig? Laden ze niet trager dan een brabantse trekschuit? Veel mensen denken van wel… al zei een collega vorige week: “Ach, stroom is stroom”, en stak z’n iPhone weer in het vliegtuigstopcontact.
Hoe werken die vliegtuig-aansluitingen eigenlijk?
De stroomvoorziening in een vliegtuig is iets anders dan thuis. Vliegtuigen werken met een 115V/400Hz-stroomsysteem — geen typisch Nederlands stopcontact dus. Dat wordt teruggebracht naar 110V of 220V voor de passagiers, afhankelijk van het type toestel. USB-poorten leveren meestal maar 5V en 0,5 tot 2 ampère. Voor moderne telefoons is dat vaak aan de krappe kant: opladen duurt lang. En soms, heel soms, blijft je batterij percentage gewoon… stilstaan.
Is het opladen in het vliegtuig schadelijk voor je telefoon?
- Trage laadtijd: Vliegtuig-USB’s leveren minder stroom dan je thuisadapter. Dus verwacht geen snellaad-mirakels.
- Minder stabiel: Stroompieken en schommelingen zijn niet uitgesloten, zeker bij oudere vliegtuigen. Kan dat kwaad? In theorie kan je batterij sneller slijten door onregelmatige stroom. Maar ik heb nog nooit iemand gesproken die z’n telefoon écht sloopte aan boord.
- Veiligheid: Volgens Transavia’s instructies is het verboden om toestellen onbeheerd aan de USB-poort te laten hangen tijdens het slapen. Kleine kans op kortsluiting, maar toch…
Eerlijk? Ik laad vaak gewoon op als ik een artikel wil afmaken of Spotify wil blijven luisteren. Tot nu toe geen brandend toestel gezien — hoewel, mijn maat Remco zei laatst dat z’n Android vreemd heet werd op de vlucht naar Valencia. Misschien incident, misschien niet… lastig te zeggen.
Slimme tips om veilig te laden boven de wolken
- Kies — als je kan — een goede, dikke kabel. Die goedkope Action-draadjes vind ik persoonlijk riskant in onstabiele stopcontacten.
- Check of je toestel laadt via het batterijsymbool, soms blijven ze namelijk… ‘denken’ dat ze laden.
- Laad niet door terwijl je telefoon onder je jas of tas ligt, voor het geval ie warm wordt. (Klinkt als paranoia, maar mijn moeder blijft dat herhalen.)
- Gebruik bij voorkeur je eigen adapter of powerbank met keurmerk voor noodgevallen. Powerbanks tot 27.000 mAh zijn meestal toegestaan in Europa.
- Let op: bij sommige maatschappijen—zoals Ryanair—is opladen niet eens altijd mogelijk. Da’s nog gênanter als je dringend een Uber moet bellen na landing.
Dus… opladen: do or don’t?
Ja, opladen mag en het kán, maar verwacht geen topresultaat. Het is niet de snelste of meest betrouwbare methode, maar prima voor noodgevallen. Zelf ga ik meestal voor een deels opgeladen telefoon én een kleine powerbank als backup. Of ik het iedereen aanraad? Niet 100%, maar de voordelen wegen voor mij zwaarder dan de risico’s — hoewel misschien heb ik gewoon geluk gehad.
In het kort: opladen in het vliegtuig is meestal veilig, als je logisch blijft nadenken en geen raar Chinees kabeltje gebruikt. En ach, vlieg je met een oude Fokker boven de Veluwe — dan kun je net zo goed je boek pakken. Want soms is even offline zijn… misschien wel de beste batterijbespaarder.
Wat zijn jullie ervaringen? Lieten jullie ooit telefoons halfgaar achter op 10.000 meter hoogte? Deel je verhaal — want in elke vriendengroep is er wel één die per ongeluk z’n Samsung smolt op de route naar Schiphol. In ieder geval… volgende keer laad ik sowieso thuis nog even snel bij.