Wist je dat hotels in Amsterdam vaak maar 25 minuten hebben om een kamer weer brandschoon op te leveren? Dat is niet alleen stofzuigen en beddengoed verschonen — maar ook die mysterieuze koffie- en wijnvlekken laten verdwijnen, alsof ze nooit bestaan hebben. terwijl ik laatst zelf weer worstelde met een hardnekkige make-up vlek op mijn bank (en een beetje chagrijnig werd van Vanish-reclames), moest ik denken aan een tip die een hotelschoonmaker mij eens terloops vertelde. Die truc hoor je nooit op tv — en als je ‘m kent, wil je nooit meer anders.
Waarom zijn hotelbedden altijd zo wit?
Laten we eerlijk zijn: hotelkamers — vooral in de Randstad — zijn dagelijks het toneel van kleine en grote ongelukjes. Toch lijkt alles altijd vlekkeloos. Hoe dan?! Mijn Rotterdamse vriendin werkt jaren in een hotel en zegt altijd: “Wij krijgen de vlekken eruit waar jij niet eens van weet waar ze vandaan komen.” De truc zit ‘m niet in dure middeltjes, maar in simpele, zelfs ietwat ouderwetse oplossingen.
De geheime truc die je nooit in de supermarkt vindt
Volgens de schoonmakers die ik sprak (ze zijn verrassend open, als je niet als een toerist klinkt) begint alles met een oude bekende: soda en een beetje afwasmiddel. Ja, echt — gewoon baking soda (zuiveringszout) uit de supermarkt plus een druppeltje van je afwasmiddel. Meng ze in een schaaltje, maak er een soort pasta van en dep het zachtjes op de vlek met een poetsdoekje. Even laten intrekken — 10 minuutjes is vaak al genoeg. Dan met een vochtige doek uitwrijven. Mijn buurvrouw zweert erbij sinds ze per ongeluk een glas rode wijn omgooide over haar kat zijn mandje.
En wat als het niet werkt?
Heel eerlijk: soms werkt het ook niet. Bijvoorbeeld als de vlek al weken oud is of als het om een gele deodorantvlek gaat — die lijken soms magisch hardnekkig. “Dan gebruiken wij een klein beetje waterstofperoxide met citroensap,” zegt een collega uit een hotel bij Schiphol. Dit is wel een tikkeltje link — test het altijd op een onopvallend stukje stof. Maar volgens mijn ervaring: bij witte lakens en handdoeken werkt dit als een tierelier.
Wat moet je nooit doen?
- Niet gaan boenen als een dolle — daar maak je het vaak erger.
- Geen allesreiniger met bleek — textiel kan verkleuren.
- Niet direct in de wasmachine gooien zonder voorbehandlung. De vlek “bakt” dan in op 40 graden.
Mijn moeder zei vroeger altijd: “Bij twijfel eerst deppen, nooit wrijven.” Ik besefte pas later hoe slim dat was — zeker bij tapijt, waar vlekken snel uitlopen.
Wat kun je vandaag nog proberen?
De meeste benodigdheden staan al in je keukenkastje: baking soda, afwasmiddel, een lepel en wat geduld. En heb je last van een vlek op je matras — gewoon dezelfde truc. Mijn collega zei laatst: “Je zou versteld staan — zelfs oude bloedvlekken krijg je zo vaak nog 80% weg.” Ja, 80%, niet 100%. Maar eerlijk is eerlijk: als je kinderen of huisdieren hebt, neem je gewoon genoegen met “heel schoon” in plaats van “nieuwstaat”.
Tenslotte…
Dus — mocht je morgen een merkwaardige vlek op je dekbedovertrek vinden (hoe hij er kwam, daar hebben we het niet over), probeer de hoteltruc. Misschien werkt het niet altijd, misschien wél. In ieder geval is het minder duur dan halve flessen vlekkenverwijderaar van de Etos. En als je zelf nog een tip hebt — drop hem hieronder, want in ons wijkappgroepje zijn vlekkengeheimen de populairste roddel.
Of je nu in Groningen woont of in het centrum van Den Haag — iedereen heeft zo nu en dan een mysterie-vlek. Nou, zo pak ik het aan… misschien werkt het ook bij jou, misschien niet. Maar proberen kan altijd.