Wist je dat in Nederland meer dan 65% van de vijftigplussers wekelijks sport? Verrast? Ik ook, tot ik laatst in het Vondelpark weer drie fitte zestigers zag joggen — gewoon op woensdagochtend. Terwijl collega’s klagen over zere knieën en rug, fietsen onze buren doodleuk elke dag naar de bakker. Wat maakt Nederlanders van boven de 50 zo energiek? Tijd om eens eerlijk te kijken: is het spruitjes, sauna… of toch die eeuwige bakfiets?
Bewegen zit in onze genen — of toch niet?
Mijn moeder zegt het al jaren: “Gewoon je jas aan en gáán.” In Nederland zijn we opgegroeid met fietsen naar school, wandelen door de duinen, schaatsen zodra het vriest (oké, dat gebeurt nog amper — klimaat en zo). Het is een soort tweede natuur geworden. Maar als je de cijfers gelooft, stopt dat bewegen helemaal niet na je vijftigste.
Volgens het CBS blijft driekwart van de Nederlanders boven de 50 fysiek actief, zelfs als de sportschool ’s ochtends vroeg nog dicht is. Waarom doen we dit — groepsdruk, gewoonte, angst om stil te staan? Of omdat Anita uit Haarlem iedere dinsdag nog haar yogales geeft? In mijn buurt (Rotterdam, overigens), hoor ik tijdens buurtborrels vaak “Zonder mijn dagelijkse wandeling stort ik gewoon in”.
De geheime boost: kleine routines, grote impact
De truc lijkt simpel. Nederlanders plannen dagelijkse beweging in, net als koffie — even op de fiets voor boodschappen, een rondje park met de hond, snel traplopen in het stadhuis. Iemand uit ons sportapp-groepje (persoon van 61, trouwens!) vertelde laatst: “Ik ga nooit meer met de auto naar Albert Heijn. Maakt me stiekem trotser dan mijn pensioen.”
- Kleine stukjes fietsen — wie pakt hier nou de auto voor drie kilometer?
- Trappen nemen — lift staat vaak voor niets te zoemen in flats
- Groepssporten — korfbal, tennis, yoga. Vooral populair bij 50-plussers blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut
- Stadswandelen met gids — ’s weekends populairder dan ooit in Groningen en Utrecht
Maar (en dat hoor ik vaak): niet alles is makkelijk. Tijdens de donkere maanden is zelfs die trouwe wandelgroep soms snel weer thuis. En tja, je moet ‘t wél leuk houden — blessure, geen tijd, regen, you name it.
Sociaal contact is de échte motor (denk ik…)
Uit eigen ervaring: sporten is geen straf als je het samendoet. Of het nou de lokale jeu-de-boulesclub is (Amsterdam Oost, aanrader!), line-dance-avond in Zwolle of simpel de ‘loopgroep’ van je bedrijf. Vorige maand hoorde ik zelfs dat mijn oude overbuurman op zijn 72e nog nieuwjaarsduik deed in Scheveningen — met tien vrienden. Wie had dat gedacht?
Sociale druk? Misschien. Maar vooral gezelligheid én samen lachen om stijve spieren. En daarbij: als anderen uit je kring sporten, voelt “luie zondag” ineens toch alsof je wat mist. In onze straat is het trouwens geen schande om eens een week over te slaan — zolang je daarna de draad maar weer oppakt.
Wat kun je zelf proberen?
- Begin klein: fiets een halte verder, pak de trap, wandel naar het park in plaats van Netflix.
- Zoek gezelschap: vrienden, collega’s, zelfs buren zijn verrassend stimulerend (al kan dat per buurt verschillen…)
- Vergeet de prestatie: het hoeft geen halve marathon te zijn — elke stap telt.
- Koester routine: vaste dag/tijd maakt het veel makkelijker — tenminste, als je niet alles tegelijk wilt veranderen (ik spreek uit ervaring…)
En eerlijk — misschien is het niet voor iedereen zo makkelijk als het lijkt. Soms hapert de knie, soms is het gewoon slecht weer, soms zit je hoofd er niet naar. Maar zoals mijn collega zei: “Als je blijft wachten op de ideale dag, wordt het ‘m nooit.”
In het kort…
Nederlanders boven de 50 blijven actief — door regelmaat, sociale contacten en een bonte mix van gewoonte en gezelligheid. Geen magische pil, geen geheime sportdrank. Gewoon samen bewegen, plezier maken en niet te veel stressen als je een keer overslaat. In ieder geval: dat werkt hier, of ik nu in Rotterdam bij de supermarkt sta of een weekend naar Friesland ga. In het algemeen — probeer gewoon wat uit en kijk hoe het loopt, zou ik zeggen. Wie weet word je net zo’n fitte vijftiger als mijn buurvrouw.
Herkenbaar? Of heb jij nog een beter geheim? Deel je tips of laat weten hoe jij actief blijft na je 50e — want eerlijk, daar kunnen we allemaal wel iets van leren.