Dure gadgets zijn overbodig: dit simpele trucje doet hetzelfde

Besparen op dure gadgets? Met dit simpele Nederlands trucje bespaar je geld én ruimte. Ontdek verrassende toepassingen voor huis, keuken en meer.

Je kent het vast wel: overal zie je advertenties voor de nieuwste gadgets die je het leven makkelijker beloven te maken. Maar heb je ze echt nodig? Op een regenachtige avond vorige maand, toen mijn draadloze lader wéér kapot ging, dacht ik: misschien is er wel een simpelere – en goedkopere – manier om hetzelfde resultaat te bereiken. Geloof me, sommige hacks werken verrassend goed.

Waarom geven we (te) veel uit aan “slimme” apparaten?

In Nederland zijn we best nuchter, toch zie ik steeds vaker in mijn vriendengroep (en bij mezelf, eerlijk is eerlijk) dat de gadgets zich opstapelen. Denk aan slimme lampen, automatische koffiemolens, foodprocessors van honderden euro’s. Blijkbaar willen we allemaal het gevoel dat technologie voor ons werkt.
Maar mijn buurvrouw zei laatst: “Een beetje Hollands boerenverstand doet soms net zo veel.” En daar zit wat in. Want werkt een duur keukengadget echt beter dan een gewone handrasp? Waarschijnlijk niet voor iedereen… Maar goed, laten we naar dat “simpele trucje” gaan.

Het trucje waardoor je al die gadgets overbodig maakt

Hier is het dan – geen rocket science, wel spotgoedkoop. Gebruik een simpele elastiek om je oppervlakken stroef te maken. Ja, een ouderwetse postelastiek! Leg één om het handvat van je glazen pot, of rond je schroevendraaier als je grip mist. Werkt verrassend goed voor mensen met minder kracht in de handen (zoals mijn moeder altijd klaagt tijdens het openmaken van potten), maar ook als je schroevendraaier steeds wegschiet.

kitchen life hacks using rubber bands

Nou, misschien klinkt het suf – een elastiek in plaats van een fancy “easy opener” van €29,95. Maar probeer het eens. Het is zo’n gevalletje: simpel, snel, geen nieuwe afvalberg. In ons buurt-wijkje lachen ze er soms om, maar negen van de tien keer zie ik vervolgens bij de buren óók elastiekjes om de voorraadpotten zitten. Grappig hoe dat werkt…

Meer onverwachte toepassingen (voor je oude elastiekenbakje)

  • Voorkom dat je snijplank wegglijdt: elastiekje om de hoeken – geen fancy antislipmat nodig.
  • Stop een elastiek om je tandenborstel voor extra grip als je hand nat is.
  • Bundel opladers, kleine kabels of verdwaalde potloden bij elkaar.
  • Maak je boeken dicht: twee elastieken om de kaft – geen dure boekenband nodig.
  • Ideaal bij picnic: drinkbeker met elastiekje op de deksel – voorkomt knoeien onderweg naar het Vondelpark.

creative household uses for rubber bands

Heel eerlijk: niet alles werkt even goed. Met een elastiek om je pols sporten is misschien geen aanrader – daar zijn die fitnesstrackers wél beter voor. Maar voor snelle oplossingen in huis? Ik ben fan. Mijn collega’s nemen ze nu zelfs standaard mee in de werktas. En die hebben juist áltijd het nieuwste van het nieuwste.

Waarom werkt simpel éxtra goed in Nederland?

We houden van aanpakken en geen gedoe, dat hoor je overal (in de supermarkt, op de markt, zelfs in de trein). Recent las ik nog een discussie in het Dumpert-forum over “verse gadgets”: iemand schreef dat de helft van z’n gear na een paar maanden in de la verdwijnt – herkenbaar.
Kortom, veel dingen kun je oplossen met dingen die je al in huis hebt. Minder afval, minder kosten, en toch effect. Misschien ben ik gewoon ouderwets ingesteld. Maar als je minder prullaria wilt, begin eens met zo’n simpele truc.

En toch: voor alle gadgets is er een moment

Ik zeg niet: koop nooit meer wat nieuws. Sommige spullen zijn fijn, vooral als je ze dagelijks gebruikt. Mijn Senseo-apparaat laat ik niet meer gaan – al zoek ik nu naar elastieken voor als dat handvat losraakt, haha. U snapt het idee.
Dus: probeer het volgende keer met een elastiekje. Werkt het niet? Dan kun je alsnog die gadget proberen. Maar misschien, heel misschien, vraag je je af: “Waar heb ik al die dure spullen eigenlijk voor nodig?”

Heb je zelf nog een gouden huis-tuin-en-keukentruc? Laat iets achter in de reacties of vertel het straks je buurman. Wie weet ontstaat er iets moois – met een simpel elastiek.