Na je 40ste sparen wordt makkelijker met deze simpele truc

Na je 40ste sparen lijkt lastig, maar deze Hollandse truc maakt het écht makkelijker. Praktisch, herkenbaar en meteen te proberen – zelfs als sparen niet je hobby is.

Wist je dat het grootste deel van de Nederlanders pas na hun veertigste echt bewust gaat sparen? En toch ploeteren veel mensen maar door — beetje bij beetje geld opzij zetten, maar met weinig resultaat. Misschien herken je dit zelf ook. Sparen lijkt soms een eindeloze marathon, vooral als je gezin, hypotheek en rekeningen om aandacht schreeuwen.

toch is er één simpele truc die het sparen écht makkelijker maakt. Niet zomaar een tip uit de bekende spaarboekjes die je overal ziet, maar een aanpak die ik ooit van een collega hoorde en waarvan ik nooit had gedacht dat het zó effectief zou zijn.

Het grote verschil na je 40ste

Mensen denken vaak dat sparen vooral draait om discipline of “gewoon minder uitgeven”. Maar zodra je de 40 passeert, krijg je met andere prioriteiten te maken: de studie van je kinderen, een buffer voor later, misschien zelfs het huis verduurzamen (zoals iedereen bij ons in de straat nu ineens doet). Opeens voelt sparen minder als een hobby en meer als noodzaak. En ja, op een dag werd ik daar lichtelijk nerveus van.

dutch family saving money 40s cozy home

Dus: hoe maak je sparen na je veertigste niet alleen haalbaar, maar ook vol te houden? Onlangs in de groepsapp van onze buurtvereniging kwam een oplossing voorbij die verrassend “Brabants nuchter” is en gek genoeg door weinig mensen écht geprobeerd wordt.

De truc: “Automatische verhoging”

Klinkt simpel – en dat is het ook. Zodra er bij mij een loonsverhoging binnenkwam (of vakantiegeld, of eindejaarsbonus), ging direct de helft daarvan automatisch naar mijn spaarrekening. Eerlijk? Het deed de eerste maanden een beetje zeer – alsof je jezelf een fooi gaf. Maar na een tijdje voelde het… normaal.

  • Elk extraatje? Direct verdelen over sparen en “leuke dingen”
  • Het slimme zit ‘m in automatiseren: zodra je het niet zelf overmaakt, vergeet je het ook niet meer te doen
  • Praktijkvoorbeeld: 3 maanden geleden een kleine opslag, 50 euro netto per maand. Nu staat er 150 euro extra op mijn spaarrekening — zonder dat ik er wakker van lag

Mijn buurvrouw uit Hilversum zei vorige week: “Ja, maar ik wil die extraatjes juist meteen uitgeven!” Snap ik wel, maar het werkt pas écht als je dat eerste ongemakje overwint. In het begin voel je het, daarna mis je het niet meer.

bank app close up savings automation netherlands

Andere tips die het nét iets makkelijker maken

  • Maak aparte potjes bij bijvoorbeeld bunq of Rabobank (ik heb ze genoemd: vakantie, noodgevallen, klussen – klinkt saai, werkt als een tierelier)
  • Stel een automatische overschrijving in, direct na je salaris (mama zei altijd: “Geld dat je niet ziet, geef je niet uit”)
  • Check je vaste lasten elk kwartaal — misschien schrikt het, maar het geeft inzicht waar je ongemerkt “lekt”

Waarom werkt deze aanpak?

Het heeft weinig te maken met hogere wiskunde. Je went namelijk snel aan een bepaald uitgavepatroon — en als je nooit “meer” op je rekening ziet verschijnen, geef je het ook niet makkelijker uit. Misschien is dit niet dé gouden tip voor iedereen, al werkt het dus bij mij én bij de helft van mijn voetbalteam uit Utrecht.

Natuurlijk zijn er maanden vol tegenvallers. Kind ziek, auto stuk, ineens wil iedereen een dure vakantie. Maar, doordat het sparen een beetje op de automatische piloot gaat, spaar je zelfs in die rotweken ongemerkt door.

Even snel samengevat

  • Automatisch sparen van loonsverhogingen of extra’s = geen gedoe, wel resultaat
  • Laat het systeem voor je werken — niet je eigen wilskracht
  • En wees niet te streng: een keer overslaan is niet meteen falen

In ons gezin is het inmiddels een soort sport. Wie het meeste “onzichtbaar” gespaard krijgt in een jaar, wint — vooruit, een extra avondje afhalen bij FEBO.

En nu?

Misschien denk je: “Pff, dat ga ik eens proberen.” Of misschien werkt het voor jou weer net helemaal niet. Je hoeft niet alles perfect te doen, maar een beetje makkelijker sparen — daar is na je veertigste niks mis mee. Probeer het een maand, vertel het in je appgroep, of deel hieronder wat voor jou werkt. In ieder geval: succes (en houd het leuk, ook voor jezelf)…