Iedereen kent ze wel — die slimme Scandinavische trucs waar je eerst je wenkbrauwen van optrekt, maar die stiekem toch best logisch blijken. Op een verjaardagsfeest in Utrecht vertelde een collega me laatst iets wat zelfs in de groep app voor ophef zorgde: Zweedse gezinnen gooien ijsblokjes in hun wasmachine. Ja, echt. Niet voor ‘n TikTok-hack, maar om serieuze redenen.
Een ijskoude was? Wat gebeurt er precies?
Meteen even duidelijk: het gaat niet om heel de wasmachine volstorten, maar eentje of twee per wasbeurt. Volgens mijn buurvrouw uit Amersfoort – zij volgt alles rond schoonmaken, ik zweer het – zorgt de truc ervoor dat je kleding minder gekreukt uit de trommel komt. De ijsblokjes smelten tijdens het draaien, het water verdampt als een soort mini-stoomsessie. Tenminste, dat zeggen ze in Zweden. Of het werkt? Daar kom ik zo op terug…
Waarom zijn ze ermee begonnen?
Gek genoeg heeft deze gewoonte helemaal niks met droogte, kou of energiebesparing te maken. Zweden zijn dol op gemak, maar wél kritisch op wasverzachters – zegt de Scandinavische editrice van een populair duurzaamheidsblog. IJsblokjes zijn geurloos, goedkoop en overal in huis te vinden. eigenwijs als ze zijn, vonden ze het gewoon praktischer dan dure antikreukproducten kopen. Klinkt ergens herkenbaar — Hollands zuinig misschien?
Zo werkt de truc stap voor stap
- Zet het programma op ongeveer 40 graden – hoger gaat niet goed samen met smeltend ijs.
- Gooi 1-2 klassieke ijsblokjes direct bij de natte was voor je start.
- Gebruik liever geen synthetische stoffen — katoen, linnen, en denim werken het beste.
- Na het draaien: kleding direct eruit halen. Even uitschudden, ophangen – klaar.
Op YouTube vind je filmpjes waar zelfs winterjassen er minder gekreukt uitrollen (hoewel, dat was een Noorse moeder, misschien is Noorwegen toch weer net wat anders).
Werkt het echt?
Eerlijk: ik heb het vorige maand zelf geprobeerd. Een ikea-tas vol overhemden, twee ijsblokjes, standaard wasmiddel — resultaat? De kreukels waren niet helemaal verdwenen, maar veel minder. Mijn vriendin vond het eigenlijk gewoon een goed alternatief voor stomen (en ze vindt veel trucs onzin, dus dat zegt wat). Of het iets is voor iedereen? Tja, als je een hekel hebt aan strijken, zou ik het zeker eens proberen — maar verwacht geen magie. Misschien had ik er meer in moeten gooien…
Handige extra tips
- IJsblokjes werken niet goed bij volle trommels — minder is hier écht meer.
- Vers ingevroren ijsblokjes smelten beter dan die uit een zak uit de supermarkt. Waarom precies? Geen idee, maar dat zegt m’n moeder en die heeft wel vaker gelijk.
- Gebruik géén geparfumeerde ijsblokjes of restjes van cocktails. Serieus. Doe het niet.
Zou je het moeten proberen?
Het leuke aan deze Zweedse gewoonte is dat het geen dure truc is, geen speciaal product vereist, en als het niet werkt — tja, ijs is weer snel gesmolten. In elk geval stuk leuker dan eeuwig aan het strijkijzer staan terwijl het Ajax-seizoen weer begint…
mijn tip? Gewoon testen. Laat in de reacties weten of het wat voor je doet of dat het weer zo’n internetmythe is. In het ergste geval heb je schone, frisse, (iets) minder gekreukte was – en kun je weer uitpakken op het volgende verjaardagsfeest met een goed verhaal.
Dus… ijsblokjes in de wasmachine. Scandinaviërs zweren erbij. Misschien wij binnenkort ook wel. Of niet. In ieder geval weer een trucje rijker.