Weinig mensen weten: oma’s azijntruc werkt beter dan dure sprays

Wist je dat azijn vaak beter schoonmaakt dan dure sprays? Ontdek hoe oma’s truc werkt en wanneer je azijn moet gebruiken (of juist niet).

Wist je dat het huis van mijn oma vroeger altijd kraakhelder rook – en ergens toch een beetje naar salade? Niet voor niets: zij wist allang wat veel mensen nu pas ontdekken. De ouderwetse azijntruc is niet alleen goedkoper dan dure sprays, maar werkt eigenlijk ook… gewoon beter. serieuzer, op kantoor maken ze er nog steeds grapjes over als ik enthousiast over schoonmaakazijn begin.

cleaning with vinegar in a Dutch kitchen

Waarom azijn? En waarom werkt het eigenlijk zo goed?

Eerlijk: ik snapte het vroeger ook niet. Azijn – dat koop je toch voor op de patat? Maar mijn moeder (die het weer van haar moeder had) beweerde dat je meer aan een fles azijn hebt dan aan acht potjes ‘WonderSpray’ van de Action. Recent las ik dat gewone schoonmaakazijn (dus geen eetbare!) kalk, vettigheid en nare luchtjes net zo makkelijk aanpakt als dure schoonmaakmiddelen. Het is zuur genoeg om vlekken los te weken, maar beschadigt de meeste oppervlakken niet. Nou ja, misschien niet voor alles – marmer moet je echt even overslaan.

Waar kun je azijn allemaal voor gebruiken?

  • Kalkaanslag verwijderen – Heb je zo’n witte waas op je douchekop of kraan? Een nachtje in azijn dompelen en klaar. Mijn buurvrouw doet het werkelijk elke maand.
  • Voegen in de badkamer – Mijn collega zweert bij azijn op een oude tandenborstel. Werkt verrassend goed tegen schimmelstrepen.
  • Streeploos ramen wassen – Twee scheuten azijn in een emmer heet water, en je hebt geen dure ruitenreiniger meer nodig.
  • Vegan alternatief voor doekjes – In sommige Rotterdamse zero waste-winkels verkopen ze zelfs navulbare sprayflesjes met azijn en citroenolie! (Ruikt dan net wat minder fel.)

Dutch grandmother cleaning with vinegar, bright window light

Voordelen (en ook een paar minpunten)

Azijn is goedkoop: 50 cent bij de Jumbo, je doet er weken mee. het is milieuvriendelijker dan die chloor-flacons. Sommige mensen vinden de geur van schoonmaakazijn alleen ronduit afschuwelijk — niet iedereen wil z’n huis naar friettent laten ruiken; zelf voeg ik soms een beetje lavendel toe, tip gekregen van mijn zusje.

Waar ik zelf tegenaan liep: op natuursteen of aluminium kun je beter geen azijn gebruiken. (Mijn zwager heeft zijn vensterbank ooit verpest — dat krijg je niet meer goed; beetje pech dus…) En hoewel azijn bacteriën best goed te lijf gaat, haalt het niet elk virus weg. Dus bij serieuze griep in huis grijp ik alsnog naar iets sterkers.

Azijn versus dure sprays: feit of fabel?

In onze WhatsApp-buurtgroep vaak discussie: is azijn nou écht beter? In veel gevallen: ja. Schoonmaakazijn verwijdert kalk, geurtjes en vet zonder dat je plastic verspilt of synthetische troep in je afvoer spoelt. En ik bespaar zo al jaren ongemerkt zo’n 30 euro per maand, becijferde ik laatst. Maar: voor een oven vol aangekoekte troep werkt het mengsel van baking soda en azijn dan weer niet altijd even goed… heb ik gisteren nog gemerkt.

Hoe gebruik je het? Handige tips (en een waarschuwing)

  • Gebruik altijd schoonmaakazijn – niet de eetbare!
  • Meng met water: 1 deel azijn, 3 delen water is vaak genoeg
  • Test eerst op een klein stukje oppervlak als je twijfelt
  • Voeg essentiële olie toe als je de geur zat bent
  • Nooit mengen met chloor: levensgevaarlijke dampen!

En vergeet niet: azijn kan sommige kleding verkleuren – vriendin van me had laatst ineens witte vlekken in haar spijkerbroek…

Waarom proberen?

Ik ben niet de enige: laatst vertelde een vrouw in de Lidl dat ze hele schoonmaakdagen hield met alleen azijn en een vaatdoek. Misschien werkt het voor jou, misschien niet – hangt er vanaf of je met de geur kunt leven. Maar voor je portemonnee én het milieu is het sowieso een makkelijke win. In ieder geval voor kleine schoonmaakrondes – grote rampen vragen soms nog om zwaarder geschut.

In het kort? Misschien is oma’s wijsheid toch niet zo gek – probeer het eens en deel je azijn-hacks hieronder. Of heb ik gewoon geluk gehad met een schone oma, wie zal het zeggen…