Bananenschil weggooien? Deze oma’s tip zal je verbazen

Stop! Gooi je bananenschil niet direct weg. Ontdek de slimme oma-truc waarmee je planten en huis écht blij maakt. Simpel, duurzaam en verrassend leuk!

Wist je dat Nederlanders ieder jaar zo’n 150 miljoen kilo bananenschillen weggooien? Zonde, toch — zeker als je hoort wat mijn oma ermee deed vroeger. Misschien klinkt het gek, maar haar simpele tip maakt zelfs je kamerplanten blij. En heel eerlijk: pas sinds kort besef ik hoe slim dat was. Dus, bananenschil in de kliko — of toch niet?

Oma’s klassieker: bananenschil voor kamerplanten

Zelfs op school leerden we het niet, maar oma wist: bananenschil, dát is plantenvoer. Elke donderdag poetste zij de bladeren van haar Calathea met de binnenkant van een schil. Wat blijkt—bananenschillen bevatten kalium, calcium, magnesium. Precies wat je Ficus mist na een grauwe winter.

Het werkt verbazingwekkend makkelijk:

  • Bananenschil in stukken snijden
  • Leg de stukjes (met binnenkant op het blad) over de bladeren en wrijf zachtjes
  • Of voeg één schil toe aan een gieter water, laat een dag trekken en gebruik als “bananenthee”

Zo eenvoudig, dat mijn buurvrouw laatst vroeg waarom mijn planten zo glanzen. Echt—ik heb niks tegen dure plantenvoeding, maar dit is Hollandser dan Hollands.

grandma using banana peel on houseplants

Nog 3 onverwachte manieren om bananenschil te gebruiken

Raar maar waar: bananenschil is tot meer in staat dan je denkt. Op onze redactie is dit een mini-hype geworden, vooral na de volgende drie tips (al doet niet iedereen mee — smaken verschillen).

  1. Slakken uit de tuin lokken
    Mijn collega uit Haarlem zweert erbij. Leg een halve schil ‘s avonds in de tuin — slakken zijn er dol op. ‘s Ochtends gewoon de schil (met slak) in je GFT-bak. Geen chemische troep, minder schade aan je hosta’s.
  2. Leer poetsen
    Nog nooit geprobeerd? Ik had het niet geloofd als ik het niet had gezien: de binnenkant van een bananenschil maakt leren schoenen of tassen (enigszins) glanzend. Oma gebruikte het voor haar kerkzondag-pumps.
  3. Wondjes verzachten
    Klinkt als een broodje aap, maar mijn moeder zweert: bij een muggenbult bananenschil erop. Door de natuurlijke oliën zou de jeuk minder worden. Of het placebo is? Geen idee — maar zelfs mijn neefje vraagt nu zelf om ‘de bananentherapie’.

Kan je bananenschil eten? Een nuchtere blik

Steeds meer receptenblogs propageren bananenschil in cakes of curry’s verwerken. Eerlijk: ik word daar niet direct enthousiast van. Ja, het kan — schillen goed wassen, koken, fijnmalen. Maar de smaak… mwa, beetje bitter. Misschien lekker in Surinaamse soep, hoewel mijn vrienden in Rotterdam zeggen dat er betere manieren zijn om te recyclen. dus als je het probeert, laat het weten!

banana peel natural fertilizer concept in Dutch kitchen

Duurzaam, maar niet heilig — een kleine kanttekening

Bananenschillen zijn geen wondermiddel. Gooi niet alles in één keer bij je planten, anders trekken er fruitvliegjes in — daar had ik dus even niet aan gedacht… Ook: voor honden of katten is bananenschil best zwaar te verteren. Houd het daarom simpel: gebruik de schil voor planten, compost of een creatieve poetsbeurt, meer niet. In de prullenbak gooien kan altijd nog.

En nu jullie: ga je het proberen?

Het mooiste van zulke oma-tips vind ik: je bespaart geld én doet iets goed voor je stadsjungle. Probeer het deze week eens uit — en laat hieronder weten hoe het werkt voor jouw planten of schoenen. Misschien had oma tóch gewoon gelijk…