Ni duur, ni ingewikkeld: deze broodtruc houdt het 5 dagen vers

Brood al na 2 dagen oud? Met deze simpele, goedkope truc blijft je brood 5 dagen vers. Ontdek tips, lokale ervaringen & bespaar op je boodschappen!

Brood dat al na twee dagen taai wordt — herkenbaar, toch? In Nederland gooien we samen duizenden kilo’s oud brood weg per week. Terwijl er één super simpele manier is om je brood écht langer vers te houden. Vond ik toevallig, toen ik weer eens dat halve casino kon weggooien. En nee, je hoeft geen dure broodbewaardoos te kopen.

Waarom droogt brood eigenlijk snel uit?

Het klinkt suf, maar ik ben er pas vorige maand achter gekomen: het heeft weinig te maken met ‘lucht’ of ‘de bakker’. Brood droogt uit door het proces dat retrogradatie heet. Zetmeel in brood trekt vocht uit de kruimels — en hup, voor je het weet heb je toast in plaats van zachte boterhammen. Trouwens, mijn buurvrouw zegt dat haar brood bij Lidl altijd sneller hard wordt dan bij de warme bakker. Misschien zit er toch iets in die ouderwetse bakken…

dutch bread on kitchen table cozy home

De truc die het verschil maakt

Geen magische ingrediënten — eigenlijk heb je alles waarschijnlijk al in huis. Koop een aardappel (hoe Hollands wil je het hebben!). Was en droog hem goed. Doe je verse brood in een papieren zak — samen met een halve aardappel, gewikkeld in een stukje keukenpapier. Klinkt raar? Maar het werkt écht (hoewel het eerste stukje brood soms licht vochtig wordt, dus daar let ik nu op).

  • Papieren zak – Geen plastic, dat maakt je brood zompig
  • Halve aardappel – Werkt als een natuurlijke vochtregelaar
  • Koelkast? – Niet doen. Echt. Brood veroudert juist extra snel in de koelkast

Op ons werk in Rotterdam getest: drie broden naast elkaar. Eén in plastic, één gewoon op de plank, één volgens deze ‘aardappeltruc’. Alleen bij de aardappel bleef het brood na vier dagen nog echt boterzacht. Ongelofelijk, maar ergens ook logisch — grootmoeders maakten niet voor niks altijd een ‘broodpot’ met een stukje aardappel erin.

Een paar tips die ik zelf ook toepas

Misschien overbodig, maar dit werkt voor mij al maanden:

  • Snijd pas de sneetjes die je echt nodig hebt — zo droogt de rest minder snel uit
  • Vries een deel van het brood meteen na aankoop in (handig – moest ik van m’n moeder delen)
  • Gooi oude, half-uitgedroogde sneetjes niet weg, maar maak er wentelteefjes of croutons van

Mijn collega’s lachen soms – “Jij met je aardappelbrood” – maar inmiddels heeft het halve kantoor een extra zak aardappels in de voorraadkast liggen. Als je benieuwd bent: het werkt met vrijwel alle soorten brood (ook volkoren en spelt).

traditional dutch bread with potato kitchen

Brood bewaren: hoe doe jij het?

Er zijn natuurlijk meer manieren. Een vriend uit Utrecht zweert bij een linnen broodzak van Dille & Kamille. Mijn tante in Groningen bewaart haar brood in een stenen pot. En in ons buurtapp komen af en toe de wildste tips voorbij (“beetje selderij erbij doen!”). Maar ik blijf toch bij mijn ‘Hollandse truc’. Al moet ik toegeven: soms haal ik gewoon te veel brood omdat het lekker ruikt in de winkel. Kent u dat?

Tot slot: probeer het gewoon eens

Misschien werkt het niet in elk huis — ik heb geen idee wat er gebeurt als het 30 graden wordt of als er kinderen zijn die die aardappel opeten. Maar de kans is groot dat je verbaasd zult zijn hoe makkelijk het werkt. Laat vooral weten in de reacties wat bij jou wél of juist niet werkt voor vers brood. In ieder geval: minder brood weggooien is altijd goed voor je portemonnee én het milieu… nou ja, u snapt het.