De nieuwste telefoons vliegen je om de oren, maar wist je dat bijna 40% van de Nederlanders zijn oude toestel na 2 jaar afschrijft — terwijl dat vaak helemaal niet hoeft? op een verjaardagsfeestje kwam dit laatst weer ter sprake: iemand wilde haar ‘oude’ Samsung weggooien, want “hij is nu echt traag”. Maar… misschien is dat een tikkie voorbarig — misschien mis jij gewoon een simpel trucje.
Waarom we oude telefoons te snel afschrijven
Toegegeven, de verleiding is groot: nieuwe modellen, betere camera, sneller laden — allemaal leuk. Maar stiekem draait veel traagheid om een paar vergeten instellingen of apps die je telefoon slopen. ik merkte het zelf ook — mijn iPhone uit 2020 dacht vorige maand ineens dat het tijd was om met pensioen te gaan. Toch bleek het met wat simpele stappen helemaal niet nodig te zijn.
Het trucje: refresh je telefoon met deze simpele stappen
Oké, hier het trucje waar ik het over heb. Het klinkt bizar makkelijk, maar 9 van de 10 mensen in mijn vriendenkring doen het nooit:
- Zet je telefoon één keer per week volledig uit en weer aan. Serieus — dit ruimt verborgen rommel op waar je niks van ziet.
- Verwijder apps die je het afgelopen kwartaal niet hebt geopend (kijk maar bij Instellingen > Opslag).
- Ga naar Instellingen > Batterij > ‘Batterijgebruik’ en kijk welke apps stiekem energie en geheugen vreten.
- Maak je foto’s en video’s over naar Google Foto’s of iCloud. Zeker als je van dat soort ‘feestjes’ maakt met honderden foto’s van één avond — ik herken het, helaas.
- Bij Android: reset cache van de apps (Instellingen > Apps > App kiezen > Opslag > Cache wissen).
Ik deed dit laatst zelfs op het mobieltje van mijn buurvrouw — haar toestel was ineens zo goed als nieuw. Nou ja, op wat krasjes na.
Oude telefoon upgraden zonder euro’s uit te geven
Wist je dat je zelfs zonder nieuwe onderdelen je telefoon soepeler kunt maken? Een tip die ik van mijn collega Anne heb geleerd: zet je thema op donker, zet locatievoorzieningen handmatig uit (behalve bij navigeren), en schakel Push-notificaties uit voor alles behalve berichten en bankieren. Je zou verbaasd staan hoeveel rustiger en sneller alles wordt.
En — lokale tip — bij winkels als Coolblue of MediaMarkt kun je gratis batterijtests laten doen. Soms is een nieuwe accu het enige wat je eigenlijk nodig hebt. Wist ik dus ook niet. Een vriend van me in Utrecht heeft zo zijn oude Huawei een soort tweede leven gegeven.
Wat nou als het echt niet meer gaat?
Goed, eerlijk is eerlijk: soms is een apparaat gewoon op. Als wifi niet meer werkt, of het scherm elke dag paarse vlekken krijgt… ja, dan is het misschien wél tijd om afscheid te nemen — of als reserve telefoon te houden. Mijn moeder gebruikt haar oude Nokia nu als back-up voor noodgevallen. Slim, eigenlijk.
Meer waarde uit je telefoon halen: mijn laatste advies
Kortom — probeer het trucje gewoon eens, voordat je blind iets nieuws koopt. En als je nog twijfelt: vraag in je vriendenapp wie er ervaring mee heeft — grote kans dat iemand ‘dat probleem’ ook heeft gehad. niet alles wordt beter van ‘vers’ — soms is het gewoon een kwestie van slim schoonmaken.
Heb je andere tips voor oude telefoons, of werkt dit voor jou totaal niet? Gooi het hieronder in de reacties. Misschien leren we allemaal nog wat bij. In ieder geval: weggooien is zonde, toch?