Wat gebeurt er als je je telefoon elke nacht oplaadt? Verrassend antwoord

Wat gebeurt er als je je telefoon elke nacht oplaadt? Feiten, twijfels en praktische tips die elke Nederlandse gebruiker moet weten. Ontdek het nu!

Iedereen doet het — je smartphone voor het slapengaan aan de lader leggen. Maar is dat nou echt zo slim, of zijn we met z’n allen alleen maar bang om ’s ochtends zonder 4% batterij te zitten? fun fact: volgens een enquête van TNO laadt bijna 86% van de Nederlanders z’n telefoon iedere nacht op. Ook ik. Maar laatst vroeg mijn collega zich in ons werk-chat af: “Moet je dat eigenlijk wel doen?” Dat zette me aan het denken… misschien zijn we niet zo verstandig als we denken.

Het ‘overnacht opladen’-ritueel: waarom doen we het eigenlijk?

Voor veel mensen is het vaste prik: stekker erin voor je gaat slapen, stekker eruit als je wakker wordt. Ik snap het wel — niemand heeft zin om overdag met een powerbank of een half lege iPhone rond te lopen. Vooral als je zoals ik in de trein naar Amsterdam moet — wifi én mobiel netwerk vreten stroom, helemaal als je ’s ochtends al je nieuws-sites afgaat.

phone charging overnight on nightstand in Dutch bedroom

Toch is het bijna een gewoonte zonder erbij na te denken. Vroeger — mijn oude Nokia-tijdperk — moest ik er nooit aan denken om ’s nachts op te laden. Maar nu, met WhatsApp, Teams, 14 apps tegelijk open, is het ineens normaal. Misschien is het ook gewoon angst om buiten te staan met een uitgevallen telefoon…

Is elke nacht opladen slecht voor je batterij?

Hier is waar de meningen uit elkaar lopen, zelfs onder experts van Tweakers en bij telefoonwinkels in Rotterdam-Zuid. Moderne smartphones — iPhones maar ook Samsung en OnePlus — hebben allemaal ingebouwde beveiliging. Zodra de batterij 100% bereikt, stopt het opladen automatisch (althans, dat zeggen ze).

  • Het klopt: continu 100% is niet ideaal
  • Lithium-ion batterijen houden van een niveau tussen 20% en 80%
  • Warmte is de grootste vijand: heet worden tijdens laden is killing

Toch zeggen sommige monteurs hier in Groningen dat het op lange termijn de batterij wél slijt. Vooral als je telefoon onder je hoofdkussen ligt — zoiets werd vorige maand nog besproken in onze straatapp. Dat kan de boel extra verhitten. Maar, misschien is het bij mijn oude Motorola erger dan bij een verse iPhone 14…

close up warm smartphone charging overnight, cables, Dutch interior

Praktische tips — zo gaat je batterij langer mee

Even samenvatten: elke nacht opladen is niet rampzalig, maar ideaal is anders. Wat kun je beter doen?

  • Zet de oplaadtimer aan op je telefoon (veel Samsung-toestellen hebben dat inmiddels)
  • Kies waar mogelijk voor ‘geoptimaliseerd laden’ (op iPhones zit dat bij de batterij-instellingen)
  • Laat je telefoon niet onder je kussen liggen — echt, daar krijg ik altijd waarschuwingen over van mijn moeder
  • Gebruik een goede oplader — liefst de originele, want op de markt in Utrecht koop je soms wel érg spannende kabels…
  • Probeer op te laden tussen 20% en 80% — al lukt dat, toegegeven, bijna niemand structureel

Persoonlijk? Ik laad gewoon elke nacht bij, want onderweg opladen is voor mij praktisch geen optie. Misschien ben ik te lui, of gewoon gewend. Maar ik check wel altijd even of m’n telefoon niet loeiheet wordt.

Nieuwe gewoontes of gewoon zo laten?

Ik merk dat ik, ondanks alles wat ik lees, vooral gemak belangrijk vind. Maar als je batterij na een jaar al instabiel is, is dat balen — en die verhalen hoor je steeds vaker, ook in onze buurt. Misschien ben ik dus gewoon een beetje eigenwijs… Of misschien boeit het me simpelweg niet genoeg zolang ik die 100% zie bij het wakker worden.

In het kort: continu ’s nachts opladen is waarschijnlijk niet funest, maar zelfs de experts geven toe: op lange termijn drukt het ietsje op je batterijduur. Wil je meer uit je telefoon halen? Experimenteer eens met overdag kort laden of check die geoptimaliseerde functies. Uiteindelijk draait het om balans tussen gemak en zorg voor je device.

Heb jij een eigen routine — of laadt je jouw telefoon ouderwets mondjesmaat op? Benieuwd hoe anderen dit aanpakken. Laat hieronder je tips of ergernissen achter, of stuur door naar die ene vriend(in) die altijd met een lege batterij klaagt…