Vorige maand staarde ik weer eens moedeloos naar mijn oven: vlekken als maanlandschap, bruine randjes, aangekoekte kaas. Iedereen in de buurt heeft het erover — schoonmaken is geen hobby. Maar waar mijn buurvrouw elk jaar de halve Blokker leegkoopt voor speciale sprays en borstels, heb ik iets geprobeerd dat eigenlijk gewoon te simpel klinkt. En het werkt — hoewel ik het zelf eerst niet helemaal geloofde…
Waarom zo moeilijk doen?
Nederland is een schoonmaakland, maar serieus: wie heeft de tijd (of zin) om uren te schrobben met allerlei dure producten? Mijn collega vertelde laatst dat ze meer dan 30 euro per jaar uitgeeft aan ovenreinigers. daar schrok ik toch een beetje van. En het stinkt nog ook, vooral die sprays — je ruikt ze daarna het hele weekend.
Dus ik dacht: waarom gebruiken zoveel mensen die dure spul? Hebben onze ouders en grootouders het ooit zo gedaan? Mijn moeder had altijd een pot baking soda in de kast staan, en verder niks…
Het geheim zit gewoon in je keukenkastje
Eigenlijk is het heel simpel: met baking soda en een scheutje natuurazijn krijg je je oven brandschoon. Echt — geen borstels, geen dure flessen. Op maandagavond getest, want toen had ik eindelijk tijd. Gewoon, bakingsoda strooien over de vieze plekken, beetje natmaken met water tot het een dikke pap wordt, dan even laten zitten (ik deed 20 minuten, anderen zeggen een uur — beetje afhankelijk van je geduld).
- Bakingsoda royaal strooien over vieze plekken
- Een klein beetje water erbij: tot een pasta of papje
- Laten staan (minimaal 20 minuten, liever langer)
- Met een natte doek afnemen, hardnekkige plekken eventueel herhalen
- Wil je extra power? Sprenkel er wat natuurazijn overheen voor je gaat schrobben. Het schuimt dan wel, beetje science project, mijn neefje vond het fantastisch
Geloof me — of niet, ik ben tenslotte geen chef of influencer — maar ik had na een half uurtje een glanzende oven. Alleen de (heel) oude aangekoekte plekken gingen niet met één keer weg, maar die waren ook al jaren oud. In ieder geval: het stonk niet, het kostte niks en geen spierpijn.
Werkt het voor elke oven?
Hier even eerlijk: ik heb een vrij standaard Bosch inbouwoven. Geen idee hoe het is voor hele oude ovens of van die chique SMEG’s. In onze groepsapp hoorde ik wel dat iemand met pyrolyse-oven (die zichzelf schoonbrandt) weinig verschil merkte, maar bijna iedereen met een gewone oven had beter resultaat dan met dure sprays.
Mijn buurvrouw had haar twijfels (“wordt het wel echt schoon?”), maar na een demonstratie (en een stuk appeltaart als beloning) was zelfs zij overtuigd. Let op: het is wel even werk, vooral als je veel aangekoekte resten hebt — maar toch: minder zwaar dan schrobben met zo’n metalen spons.
Hoe zit het met geur en gezondheid?
Nog iets: baking soda en azijn zijn een stuk vriendelijker dan die agressieve middeltjes. Mijn moeder zei altijd dat je in de keuken beter geen chemische geur moet hebben — wie wil nou taart bakken als het naar ammoniak ruikt? trouwens, baking soda is goedkoop én gewoon bij de Jumbo te koop. Azijn had ik nog over van het schoonmaken van m’n waterkoker…
Samengevat (voor wie snel wil weten)
- Baking soda en azijn maken je oven schoon zonder gedoe
- Geen dure borstels, geen stank, geen spierpijn
- Werkt verrassend snel (maar hardnekkige plekken vergen meer tijd)
- Je kunt het gerust proberen, kost praktisch niks
Heeft iedereen hier altijd tijd of zin in? Absoluut niet — ik soms ook niet trouwens. Maar fijn als zo’n simpele hack gewoon werkt. Misschien weet u nog een betere tip? Of werkt het bij u niet en doe ik toch iets verkeerd? Reageer vooral hieronder.
in ieder geval: succes, en vergeet de appeltaart na afloop niet. Want wie schoonmaakt mag ook wat lekkers…