Stel je voor: je vindt een verfrommeld bonnetje in de zak van je winterjas — datum ergens van een paar maanden geleden. De eerste impuls is weggooien, want papier troep is nergens goed voor, toch? Maar wacht, misschien maak je een grote fout. In Nederland gelden namelijk een paar verrassende regels én slimme mogelijkheden rond oude kassabonnen waar je als volwassene écht je voordeel mee doet.
Bonnetje kwijt? Grote kans op geld of garantieproblemen
Misschien herkent u dit: broek geruild, een defect apparaat na twee maanden — en het bonnetje is natuurlijk zoek. Volgens de consumentenwet in Nederland is het bonnetje vaak je enige bewijs bij ruilen of garantie. Veel winkels zijn streng: zonder het papiertje geen geld terug. Natuurlijk zijn er uitzonderingen — bijvoorbeeld als je via je banktransacties kunt aantonen wanneer je hebt gekocht (die tip heb ik van een collega bij de supermarkt gekregen, trouwens). Maar eerlijk is eerlijk, in de praktijk zit je soms flink te balen zonder bon.
Belastingvoordeel? Ja hoor, zelfs voor kleine uitgaven
Het klinkt saai, maar ik weet uit ervaring: bonnetjes bewaren kan je serieus geld opleveren bij je belastingaangifte. Vooral als je zzp’er bent, maar ook bij kosten voor bijvoorbeeld studie, zorg, reizen of vrijwilligerswerk. Mijn buurvrouw — zij is freelance illustrator in Rotterdam — vertelde laatst hoe ze met een stapel oude koffiekassabonnen toch bijna 150 euro kon aftrekken dit jaar.
- Zakelijke kosten — zelfs koffie onderweg naar een klant scheelt als je het optelt;
- Medische uitgaven — bonnen van de apotheek kunnen soms onder ‘buitengewone lasten’;
- Reiskosten — losse OV-kaartjes zijn ook bewijsstukken.
Al moet ik zeggen: waarschijnlijk werkt dat niet voor iedereen, want de regels veranderen. Maar stiekem loont het om gewoon die kleine aankopen te bewaren — in een schoenendoos, een app, maakt niet uit.
Handige digitale trucs en ouderwetse tips
Op de redactie hadden we laatst discussie: zijn digitale bonnetjes net zo geldig als de papieren variant? Het korte antwoord: meestal wel! Veel winkels (denk aan Albert Heijn of Bol.com) sturen je de bon direct op de mail of in hun app. Handig — want papier raakt kwijt, bits niet (meestal dan).
Zelf heb ik op mijn telefoon een simpele map “Bonnetjes 2024”. Maak direct na aankoop een foto, upload het in Google Drive of Dropbox — klaar. Oké, toegegeven, soms vergeet ik het alsnog en vind ik toch weer een papiertje in mijn jas… Tja, in het echt loopt het nooit perfect.
Vergeten cashback en extra’s — zonde van je geld
Gek maar waar: sommige acties lopen alleen via een fysiek bonnetje. Mijn moeder (die woont in Haarlem) zweert bij haar grote map vol kleine papiertjes, want zo krijgt ze geregeld geld terug op bijvoorbeeld wasmiddel of nieuwe schoenen. Controleer de kleine lettertjes bij cashback-acties of spaarsystemen — want “bonnetje vereist” betekent écht bonnetje vereist. Weg is weg.
En dan heb je nog loyaliteitsprogramma’s van winkels, waar je punten of korting spaart — ook hier willen ze vaak het bonnetje zien als er iets misgaat met de registratie. Ja, zelfs in 2024 gebeurt dat nog.
Mijn routine (en een kleine bekentenis)
ieder maandagochtend check ik m’n portemonnee en jaszakken, alles wat op ‘kassabon’ lijkt gaat in een bakje. Niet zo chique als die apps, maar het werkt voor mij. Uiteindelijk schaaf ik het eens per kwartaal een beetje bij — de rest kan dan alsnog weg.
Moet zeggen: het voelt soms ouderwets, zeker als je alles digitaal kan doen. Maar één keer die vervelende situatie met een kapotte koptelefoon leverde 80 euro terug op — alleen omdat ik dat suffe bonnetje nog had. In het kort: je hebt er meer aan dan je denkt, al is het maar voor die ene keer per jaar.
En nu?
Gooi je oude bonnetjes dus niet gedachteloos weg. Bewaar ze een paar maanden, of beter: maak er een (digitale) routine van. Wie weet krijg je dankzij een vergeten papiertje je geld terug, extra korting of zelfs belastingvoordeel. Heb je zelf nog geniale bonnentips? Laat het vooral hieronder weten — altijd benieuwd naar de hacks van anderen. In ieder geval: de volgende keer dat je in je jaszak graait, denk je er misschien toch even aan…