Even eerlijk: wanneer heb je voor het laatst geprobeerd om álles wat je als avondeten nodig had in één rugzak te proppen? Gewoon voor 10 dagen eten fixen zonder nog een keer naar de Albert Heijn, Lidl of Jumbo te hoeven schieten – het klinkt haast onmogelijk. Of toch niet? Er is één simpele truc die backpackers in Zuid-Limburg of studenten in Utrecht allang snappen, al zweert mijn buurman (die nooit kookt) dat het nep is.
Maar ik probeerde het vorige maand — met wisselend succes, trouwens. Dit is de supermarkt-hack waarmee je met één rugzak tot tien dagen stevig kunt eten, je euro kunt besparen, en je rug minder pijnigt dan gedacht. In ieder geval, daar ga ik nu even van uit…
Wat is die rugzaktruc precies?
Het idee is simpel: je stelt je boodschappenlijst samen, let messcherp op houdbaarheid en gewicht, én kiest producten waar je eindeloos mee kunt variëren. Je moet slim kiezen: veelzijdige basics, energierijk spul, groenten die niet in twee dagen slap hangen. Niet meer, maar ook niet minder. Klinkt als hogere wiskunde, maar m’n collega uit Rotterdam vond het ‘gewoon logisch, als je geen zin hebt om steeds te sjouwen’.
Wat gaat er in die rugzak?
- Pasta, rijst of couscous – licht, vult, bederft niet
- Ingeblikte peulvruchten – linzen, bonen, kikkererwten zoals van Hak of Bonduelle
- Uien & knoflook – de basis van alles, blijven weken goed
- Courgette, wortel, paprika – redelijk stevig, niet te zwaar
- Noten & zaden – klein, voedzaam, handig als snack
- Blik tomaten of tomatenpuree – sauzen in een oogwenk
- Kruidenmix of soepblokjes – klein verschil, groot effect op smaak
- Optioneel: vacuüm verpakte tofu/tempeh, harde kaas – als je wat luxe wil
En ja, je kunt er zelfs wraps of knäckebröd bij gooien. Brood zelf redt het zelden langer dan drie dagen — tenzij je ‘m in de vriezer stopt, maar dat gaat wat lastig met alleen een rugzak, hè?
Hoe kun je hiervan blijven eten zonder balen?
- Rotatie is alles – niet elke dag hetzelfde koken. Doe ‘s avonds pasta met linzen, de volgende dag rijst met bonen en groenten, en bak gerust de dag erna alles als een stoof.
- Gebruik kruiden – kleine bakjes kerrie, paprikapoeder of Italiaanse kruiden doen wonderen. Op de markt in Den Haag vind je vaak goedkope specerijenzakjes, trouwens.
- Peil elke dag je voorraad – letterlijk, aan het eind van de week blijft er altijd weer één gare courgette over…
Mijn eigen ervaring? M’n rug deed dag vier wat zeer, maar eerlijk: uit eten gaan had me in die tien dagen echt het dubbele gekost. En ja, ergens halverwege miste ik écht verse spinazie, maar dat gevoel gaat wel voorbij – meestal.
Slimme trucs van locals (en een paar flatgenoten)
- Wraps bewaar je het beste in een theedoek — tip van m’n overbuurvrouw in Tilburg.
- Eieren? Kun je best buiten de koelkast bewaren mits het niet te warm is, volgens m’n oma (maar google het voor de zekerheid even zelf).
- Peulvruchten weken/uit blik besparen enorm in gewicht én ruimte — gister in de groepsapp bevestigde iedereen het weer.
Vergeet trouwens niet: spullen als olie, peper, zout meenemen of ter plekke lenen maakt de eerste dagen sowieso makkelijker. En als je écht een feestje ervan wilt maken, neem dan een reep Tony’s Chocolonely mee — die smelt niet zo snel en telt óók.
Waarom deze truc werkt (en soms gewoon niet)
Supermarkten mikken erop dat je terugkomt voor de “verse” producten. Maar met een beetje jaren ’70-campingslimheid (en wat Tupperware van de blokker?) kom je verrassend ver. Al zit er ook wel een grens aan het creatieve koken met knoflook, tuinbonen en couscous. Misschien ken jij nog een gouden combo — laat dan vooral een reactie achter.
Dus. Ga je binnenkort hiken, op mini-vakantie in eigen stad, of gewoon geen zin in boodschappen? Probeer deze rugzak-truc en zie hoe lang je het volhoudt. Deel vooral je eigen variaties hieronder — misschien zie ik binnenkort die mysterieuze vergeten groente van je op m’n eigen bord verschijnen. In ieder geval: succes!