Dokter onthult: dit keukenproduct verslaat alle energiedrankjes

Ontdek waarom Nederlandse artsen havermout aanraden boven energiedranken. Hoe werkt het, waarom beter, en zo maak je het handig zelf.

Iedereen kent ze: de rijen energiedrankjes in de supermarkt. Ze beloven je door die taaie middag heen te slepen of je workout te upgraden. Maar wist je dat er, volgens sommige huisartsen in Utrecht, een simpel keukenproduct is dat “meer doet voor je energie” dan al die spuitbussen cafeïne? Eerlijk gezegd stond ik zelf ook even raar te kijken, maar de verhalen zijn hardnekkig.

Wat als het meest effectieve middel tegen vermoeidheid gewoon ligt te verstoffen in je keukenkastje? Nee, het gaat niet over koffie of thee. En nee, je hoeft er geen dure supplementen voor te kopen. Nieuwsgierig? Ik vertel je er alles over.

De spotlight op… havermout!

oatmeal in dutch kitchen colorful bowl breakfast health

Juist, echt: gewone havermout. Mijn buurvrouw – lerares en notoire koffie-fan – gooide laatst haar derde espresso aan de kant en zei: “Sinds ik ‘s ochtends havermout eet, heb ik geen suikerdip meer.” Het klinkt misschien te basic, maar er zit een logica achter.

Havermout bevat langzame koolhydraten, vezels en een beetje proteïne, alles wat je lijf ‘s ochtends rustig wakker helpt maken. Geen suikerpiek, geen crash erna. Je blijft langer scherp dan na een blikje Red Bull – hoewel, misschien werkt het niet voor iedereen natuurlijk…

Wat zit er precies in?

  • Koolhydraten: geven geleidelijk energie af, gooien je bloedsuiker niet in de war
  • Vezels: zorgen voor een vol gevoel – mijn moeder zegt altijd “met een leeg lijf kun je niks”
  • Magnesium & ijzer: ja, dat is dus belangrijk voor je focus, vooral als je op kantoor tegen een deadline aanhikt
  • Vitamine B1: stiekem onmisbaar tegen vermoeidheid, zeggen de experts van het Voedingscentrum

Opmerkelijk genoeg hoor ik in mijn vriendengroep – van IT’ers tot politieagenten – steeds vaker “ik ruil die energiedrank om voor overnight oats”. Beetje banaan erop, klaar. Gek genoeg, niemand schijnt het na een week te missen. Hoewel een enkeling wél iedere vrijdag gewoon een blikje Monster open trekt, tja…

Waarom energiedranken eigenlijk minder slim zijn

energy drink cans dutch supermarket unhealthy comparison oatmeal

Op papier klinkt het aantrekkelijk: even snel een sugar rush en knallen maar. Maar het probleem is: je betaalt die piek altijd met een dip. Caféine, taurine, suiker – geen één arts die het structureel aanraadt. Mijn huisarts in Haarlem vertelde vorige maand: “We zien steeds meer jongeren met hartkloppingen door Red Bull en consorten.”

Energiedranken verhogen je hartslag, verstoren je slaap, en laten je bloedsuiker wiebelen als een octopus op een schommel. Plus: suiker maakt je alleen maar hongeriger na een uur, weet ik uit ervaring.

Hoe maak je een powershot havermout?

Oké, ik zal niet beweren dat je met havermout de hele marathon uitloopt – maar voor het dagelijkse leven, een vroege dienst of gewoon even focus: het werkt. Zo maak ik het zelf (en ja, ik vergeet soms de banaan, dat werkt ook prima):

  1. Neem 40 g havermout (uit die blauwe pak van de Jumbo is prima)
  2. Schenk er (plantaardige) melk bij, tot het nét onderstaat
  3. 1 minuut in de magnetron, of 5 minuten op laag vuur
  4. Top met wat fruit of een lepel pindakaas – collega zweert erbij

De beste tip kwam trouwens uit onze straat-WhatsApp: voeg kaneel toe. Dat zou je bloedsuiker stabiel houden – ik merk het verschil wel. Hoewel, wie weet komt het door placebo…

Voor wie werkt het (misschien) niet?

Havermout is niet voor iedereen de magische oplossing. Allergisch voor gluten? Neem havermout met glutenvrij-keurmerk. En sommige mensen – zoals mijn neef uit Delft – krijgen van vezels juist buikklachten. In dat geval: overleg even met je huisarts.

En eerlijk is eerlijk, als je nachten doorwerkt of structureel slecht slaapt, helpt geen enkele pap. Maar goed, dat zegt je moeder vast ook steeds.

Dus… havermout boven energiedrank?

Terug naar de kern: probeer gewoon eens een week je dag te starten met havermout, in plaats van een blik energiedrank. Kijk hoe je je voelt. In mijn ervaring scheelt het niet alleen futloosheid, je spaarrekening krijgt er ook een glimlach van – een zak havermout bij de Albert Heijn kost minder dan één blikje Red Bull.

Probeer het zelf, of deel je eigen ‘powershot’-recept hieronder. Misschien gooien we ooit samen een energiedrank de prullenbak in. Nou ja, in ieder geval één blikje minder dan vorige week…