Waarom rijke Nederlanders altijd deze fout vermijden

Rijke Nederlanders slaan deze ene dure fout altijd over. Ontdek wat zij anders doen—en leer hoe je dit zelf toepast voor meer rust en financiële groei.

Wist je dat in Nederland niet de hoogste inkomens het vaakst in financiële problemen komen, maar juist de mensen “met nét genoeg”? Waarom staan villa-eigenaren in Wassenaar zelden rood, terwijl een doorsnee Amsterdammer steeds de afgrond nadert? De reden klinkt simpel, maar schuilt in een alledaagse valkuil. Het heeft niets te maken met harder werken of geheimzinnige investeringen—het gaat vooral om iets wat we allemaal elke dag doen. Of laten.

De fout die je (bijna) nooit bij de elite ziet

Of je nu aan de gracht woont of in Groningen een rijtjeshuis hebt, iedereen kent het: geld uitgeven aan dingen die eigenlijk niet bijdragen aan je doelen. Daar zit de crux—rijke Nederlanders vermijden impulsieve uitgaven als geen ander. Niet dat ze zuinig doen (lopen in een oude Dacia zie je daar niet vaak), maar ze geven structureel alleen uit aan dingen die waarde toevoegen.

Opvallend genoeg herken ik het patroon zelfs in mijn buurt—mijn buurvrouw spaart elk jaar voor een vakantie in Zeeland, maar laat zich toch telkens verleiden tot nieuwe gadgets en sneakers. Haar spaardoel schuift dan maanden op. Rijke kennissen van mij? Die grijpen vaak juist niet direct naar hun pinpas. Ze wachten. Misschien mis ik zelf nog wel die discipline…

dutch luxury home interior minimalism living room

Eerste simpele truc: Het ‘24 UUR’-principe

Wat doen veel welvarende Nederlanders vóór ze grote aankopen doen? Ze gebruiken het onderstaande simpele systeem. Koopimpuls? Eerst 24 uur nadenken. Serieus, het is bijna irritant hoe vaak dit werkt. Een collega in Utrecht vertelde me vorige week dat ze hierdoor vorig jaar duizenden euro’s op nutteloze spullen had bespaard. Niet voor iedereen zal het zo goed werken, maar het prikkelt wel om bewuster te kiezen.

  • Sta stil bij de aankoop: wil je het echt, of is het “gewoon leuk”?
  • Zet het product in je winkelmandje—maar bestel niet meteen
  • Beoordeel de volgende dag of je het nog steeds wil

Geloof het of niet, negen van de tien keer verdwijnt het verlangen vanzelf. Misschien omdat je inziet dat je “vorige AirPods” het ook prima doen, of omdat er onverwachts een rekening op de mat valt—gebeurde mij laatst nog.

Hoe rijke Nederlanders met hun geld omgaan (en wat wij daarvan leren)

Rijke Nederlanders behandelen hun geld vaak als een bedrijf. Klinkt zwaar, maar het zit hem in kleine dingen: alles geregeld in Excel, automatisch sparen, vaste momenten om te kijken naar hun financiën—zoals m’n oom (die werkt bij ING) altijd zegt: “Structureel is beter dan spontaan.” Ik hoor het ook van kennissen uit Rotterdam (“een tientje hier, daar—maar altijd eerst een blik op de spaarrekening”).

dutch financial planning spreadsheet home office

Betekent niet dat ze nooit lekker uit eten gaan—in tegendeel, maar de basis staat vast en de rest is ‘luxe’. Zo zeggen ze in Limburg: “Eerst brood op de plank, dan pas vlaai.”

Tips om zelf van deze fout af te komen

  • Stel automatische spaardoelen in — ING, Rabobank en zelfs Bunq hebben simpele tools
  • Maak maandelijkse “geld-afspraken” met jezelf — bijvoorbeeld elke eerste zondag financiële check-in
  • Spreek met vrienden of familie over je plannen — werkt beter dan in je eentje tobben, geloof me

Makkelijk? Nee. Maar alles begint in kleine stapjes. Misschien moet ik hier ook wat vaker aan denken… Zeker nadat ik laatst alweer die nieuwe jas kocht die nu onderaan m’n kast ligt.

De samenvatting in een notendop

Rijke Nederlanders slaan zelden platveld door paniek of impuls. Ze vermijden die kleine geldlekken die ons opbreken, simpelweg door bewust te pauzeren en het grotere plaatje in de gaten te houden. En ja, misschien heeft hun netwerk of basis voorsprong ermee te maken—maar van deze ene fout kan eigenlijk iedereen leren.

wat zijn jullie gewoontes? Deel ze hieronder, want eerlijk: niemand is perfect, maar samen komen we verder. In ieder geval… zo probeer ik het.