Weet je nog, toen alles in de supermarkt nog “gewoon” betaalbaar was? Ik ook amper, en waarschijnlijk ben ik niet de enige. Dat de kassabon elke week iets hoger uitvalt, daar kijkt niemand meer van op. Maar… er is een manier om tot wel 30 euro per week te besparen—en geloof me, het bleek makkelijker dan ik dacht. Mijn buurman in Utrecht kwam met deze tip, en sindsdien kan ik weer gewoon kaas én hagelslag meenemen.
Waarom geven we zo veel uit zonder het door te hebben?
Dit klinkt misschien gek, maar wist je dat mensen gemiddeld 20% meer uitgeven door simpele supermarktrucs? Denk aan verleidelijke aanbiedingen of de bekende “tweede gratis”-schappen waar je opeens twee verpakkingen chips koopt terwijl je voor melk kwam. Vorige maand stond er in het AD een artikel vol schrikbarende cijfers: het gemiddelde huishouden koopt nog steeds voor 15 euro per week aan “extra’s” die niet perse nodig zijn. In coronatijd, ja, maar nu nog steeds.
De truc: boodschappenlijstje… maar dan anders
Iedereen weet: ga nooit zonder lijstje naar de supermarkt. Maar na tien jaar lijstjes maken, ontdekte ik pas dit: maak je boodschappenlijstje in volgorde van de winkelindeling. Ja, dat klinkt suf. Maar wacht even. Het klinkt als klein detail, maar het voorkomt die eindeloze terugreis door de gangpaden — de grootste valkuil.
- Begin bij groente & fruit
- Dan brood en zuivel
- Pas daarna houdbare producten
- En aan het eind de “verleidingen”
Waarom werkt dit? Nou, omdat supermarkten zo zijn ingedeeld dat de dingen die je niet nodig hebt altijd halverwege liggen. Op deze manier blijf je gericht en neem je minder “oh, leuk, neem ik mee”-producten.
Mijn ervaring (en die van vrienden)
De eerste week dacht ik: “oké, dit wordt niks.” Maar echt—mijn bon was 27 euro lager. Geen gekke repen, geen impulsaankopen. Mijn collega bij Coolblue deed hetzelfde, maar vond het na twee weken wel saai worden. Dat snap ik ook. Niet iedereen houdt dit maanden vol, hoewel mijn moeder er zelfs een sport van maakt.
Andere simpele trucs die werkten (voor mij, in elk geval)
- Winkelen met pinpas? Doe eens ouderwets, neem contant geld mee. Echt—je voelt het meteen als je bijna op bent.
- Mijd de bonuskaart-aanbiedingen als ze niet al op je lijstje stonden. En ja, soms doet het pijn om die halve prijs chocola te laten liggen.
- Ga nooit, maar dan ook nooit, met honger boodschappen doen. Mijn buurvrouw uit Rotterdam zegt altijd: “honger kost je minimaal een tientje.”
Natuurlijk, soms mis je wat lekkers, zeker als je net die dag trek hebt in ijs. Maar als je aan het eind van de maand die 100 euro extra ziet, tja… in Rotterdam zouden ze zeggen: “da’s lekker meegenomen”.
Tot slot: blijft dit voor iedereen werken?
Geen idee of iedereen meteen 30 euro bespaart. Misschien val jij voor andere impulsen of lukt het je wel met alleen een boodschappenapp. Maar ergens klopt het wel: je eigen gewoontes een keer kritisch bekijken, kan gek veel opleveren — al is het maar dat je jezelf verbaast. In ons studentenhuis hadden we maandenlang een “bespaar-pot”—na drie maanden was er genoeg voor een etentje op de Witte de With.
Kortom: probeer het eens, maak dat lijstje á la Albert Heijn-indeling, zie wat het doet. En laat even weten in de reacties—misschien heeft iemand nog betere tips. In ieder geval: het is het proberen waard.