Je kent het wel: een plank vol oude studieboeken waar al maanden stof op ligt. Onlangs kwam ik er zelf weer eentje tegen uit mijn tijd op de UvA — dik, vergeeld, ik wist niet eens meer dat ‘ie daar lag. De verleiding is groot om ze allemaal richting papierbak te slepen, maar wacht daar nog even mee. Geloof me, ze zijn waardevoller dan je denkt (en nee, ik bedoel niet alleen als onderzetter — al gebruiken vrienden die van mij daar wél voor…). Dus: wat kun je nou eigenlijk doen met oude studieboeken in Nederland? Ik ben erin gedoken, samen met collega’s in de kroeg en wat mensen uit onze buurtapp, en hier is mijn lijstje — inclusief local tricks die niet in een doorsnee durf-te-vragen-post staan.
1. Verkoop: niet via de standaard paden
- Marktplaats, Bol.com en Bookmatch zijn bekende kanalen, ja, maar probeer eens Studystore Swap of zelfs lokale Facebook-groepen (zoek maar eens ‘studieboeken [je stad]’).
- Bijzondere editie? Check De Slegte — vaak nemen ze studieboeken over als ze niet té niche zijn.
M’n zusje verkocht zo ooit haar oude rechtenboeken aan een buurmeisje dat nog moest beginnen — win-win toch. Al kreeg ze uiteindelijk koffiebonen als extraatje, maar hé, lokaal blijft het.
2. Doneren (en niet alleen aan de kringloop)
In de afgelopen maanden zijn vluchtelingenprojecten in heel Nederland enorm blij met studieboeken in het Engels of Nederlands. Denk aan organisaties als Refugee Company of lokale inloopinitiatieven (in Rotterdam bijvoorbeeld bij Uit de Buurtfabriek). Mijn buurvrouw heeft er een paar in de apotheek afgegeven, daar stond zomaar een doos voor “boeken voor nieuwe Nederlanders”. Op scholen of universiteiten kun je vaak ook terecht — vraag het gewoon even na.
- Check De Boekenzolder in Utrecht.
- Laatst hoorde ik dat een basisschooldocent in Zwolle oude biologieboeken inzamelde voor klasprojecten.
3. Creatief (of een beetje maf) hergebruik
Verrassend veel mensen veranderen hun studieboeken in iets compleet anders. Kijk — ik ben geen knutselkoning, maar zelfs ik heb ooit van een oude wiskundeboek een mini-prullenbak gemaakt voor op kantoor. Op Pinterest zijn talloze voorbeelden te vinden: kladblokken, schilderdoeken, boekenplanken. Of gewoon — zet de mooiste kaft in een lijstje.
Een vriend van mij maakt er zelfs lampenkappen van. Ja echt. Het is wat bewerkelijk, maar je hoeft geen kunstenaar te zijn. Al vraag ik me af of dat met mijn economisch handboek ook mooi uitpakt… tja, misschien moet je er gevoel voor hebben.
4. Hou ze voor later — je weet nooit
Niet alles hoeft nú weg — sommige boeken (denk aan naslagwerken of klassiekers) heb je misschien over een jaar wél weer nodig. Ergens in mei kwam ik er achter dat ik een communicatieboek uit 2013 nodig had voor een freelance klus. Had ik ‘m weggegooid… tsja, dan stond ik mooi te balen. Mijn moeder zei altijd: ‘Bewaar iets dat je hersens heeft gekost’.
5. Organiseer een boekruil in je wijk
Dit hoorde ik gisteren nog in ons buurtgroepje: iemand organiseerde een ruilmiddag in de bibliotheek bij het station. Er kwamen meer mensen dan verwacht en zelfs wat studenten van Hogeschool Utrecht waren erbij — is ook weer meteen leuk sociaal moment. Stel een datum voor (zoals de eerste zaterdag van de maand) en vertel het in de Jumbo bij de kassa, geloof me — mensen houden van gratis spullen.
Waarom niet gewoon weggooien?
Ja, ruimte is fijn en de kringloop puilt soms uit van de studieboeken. Maar eigenlijk — als je kijkt hoeveel tijd, geld (en frustratie) je in die boeken hebt gestoken… ze verdienen een tweede leven. Ik zeg niet dat alles wat jij bewaart direct een tweede Rembrandt wordt, maar soms hebben ze na jaren nog onverwacht nut. Nou ja, behalve dat boek marketing uit 2006 — dat gooi ik nu wél echt weg.
Heb je nog andere tips?
In ieder geval: gooi ze niet klakkeloos bij het oud papier. Probeer er iets nuttigs van te maken — of iets waarvan je later zegt: “nou, goeie zet”. En als je zelf nog een briljante hergebruik-truc hebt — deel ‘m even in de comments hieronder. benieuwd wat jullie doen met die stapels oude kennis…