Deze vergeten Nederlandse keukentruc bespaart je dagelijks 20 minuten koken

Deze simpele Nederlandse keukentruc scheelt je dagelijks 20 minuten in de keuken. Makkelijk, snel en niemand doet het meer. Probeer het zelf!

Iedereen in Nederland kent de haast van het avondeten: je komt thuis, koelkast open – en dan nog dat hele gedoe van snijden, bakken, afgieten. Maar wist je dat er een oer-Hollandse kooktip bestaat die je zo een kwartier tot twintig minuten in de keuken oplevert, elke dag weer? Bijna niemand gebruikt ’m meer, en eerlijk: zelfs mijn moeder moest vorige maand even nadenken toen ik ‘t haar vroeg.

Dutch traditional kitchen trick preparation vegetables

Waarom we deze truc massaal zijn vergeten

Niet om dramatisch te doen, maar de oude keukencultuur verdwijnt echt sneller dan een zakje stroopwafels op kantoor. Pakweg dertig jaar terug kende iedereen de “voor-in-de-week” techniek. Sommige Amsterdammers noemen het nog steeds zo. Mijn buurvrouw uit Eindhoven noemde het laatst gewoon “gewoon logisch”. Maar nu liggen bij de Jumbo of Appie de voorgesneden groentepakketten — snel en makkelijk dus. Ironisch, want deze oude truc is nét zo makkelijk.

De truc zelf: groenten preppen als een Nederlander voor het internet

En nu, het praktische deel. De vergeten truc? Simpelweg: groente in bulk snijden en bewaren in water. Klinkt saai, werkt briljant. Je snijdt bijvoorbeeld op zondag alle wortels, prei, selderij, uien, bloemkool – precies zoals vroeger in de studentenkamers in Groningen. Vervolgens doe je die in bakjes met water (koude kraanwater werkt prima), deksel erop en hup, koelkast in. Geen rocket science.

Wanneer je wil koken, pak je alleen wat je nodig hebt, giet je het water af en voilà: klaar voor de pan. Werkt nog steeds met alles behalve tomaat of zachte sla. Op Twitter zag ik laatst iemand beweren dat broccoli dan ‘sloom wordt’ – nou, bij mij viel het reuze mee.

chopped vegetables stored in water Dutch fridge

Praktische tips — uit eigen ervaring (en die van mijn collega’s)

  • Gebruik vacuümdozen of gewoon oude jampotten; het water moet de groenten net bedekken.
  • Ververs het water om de dag — collega van me beweert zelfs dat t drie dagen lukt, maar ik gok liever op twee.
  • Goed voor alles dat gesneden wordt: wortel, prei, bietjes, zelfs sperziebonen (al zegt mijn oma van niet…)
  • Wil je nóg meer besparen? Maak op zondag alvast een zakje met vers gesneden uien, want tja, niemand snijdt die graag elk dag

Het feilbare van deze truc — toegegeven — is dat niet iedereen van “maak-maar-vooruit” houdt. Sommigen willen spontaniteit, anderen krijgen stress van voorbereid eten. Maar echt, je je keukenavonden worden zo een stuk relaxter. Mij bespaart het alles bij elkaar echt minstens 20 minuten per dag — hoewel misschien heb ik gewoon een langzame snijtechniek…

Waarom deze truc juist nu relevant is

Met de energierekeningen van deze maanden is elke minuut kokerelle minder er eentje om te koesteren. Mijn teamgenoten bij het werk eten nu vaker thuis door deze manier — niet alles hoeft snel, maar sneller kán dus wel. In Utrecht zijn zelfs lokale workshops “Dutch meal prepping” gekomen de laatste tijd. Het lijkt een trend, maar eigenlijk is het gewoon oud huis-tuin-en-keukenverstand.

Tot slot: wie durft gewoon weer ouderwets te preppen?

In een tijd waarin iedereen het druk heeft, is deze vergeten Hollandse keukentruc verre van ouderwets. Misschien kent jouw oma ‘m nog wel — of toch niet? Deel je ervaringen of tips hieronder. Of probeer het gewoon eens en kijk hoeveel tijd je overhoudt. In ieder geval: als je net als ik je avond wat rustiger wilt maken, dan is dit een kans. Laat even weten in de comments hoe het ging… of niet, want soms zijn geheime keukentrucs gewoon voor jezelf.