Draai je zoutpot om: deze simpele truc houdt kruiden maanden vers

Eenvoudige keukentruc uit Nederland: draai je zoutpot om en houd je kruiden weken tot maanden vers. Lees hoe het werkt en bespaar geld!

Kruiden kopen, ze vol goede moed openmaken — en na drie weken alweer half verlept in de koelkast vinden. Herkenbaar? Weinig dingen frustreren mij zo als verse koriander of peterselie die binnen no-time zielig hangt. Maar wist je dat een simpele handeling met een zoutpot je hele game kan veranderen? Nou ja, misschien overdrijf ik, maar het heeft voor mij gewerkt.

dutch kitchen salt shaker upside down herbs

De truc: draaien met je zoutpot

Op een doordeweekse ochtend in maart — het regende weer eens, typisch Nederland — vertelde mijn collega in de koffiekamer dat ze haar verse kruiden al maanden vers hield. Zonder hippe apparaten, gewoon met huis-tuin-en-keukenmiddel. Haar tip: draai een open zoutpot om in het kruidenbakje, of strooi een dun laagje zout in het bakje voordat je kruiden er in gaan. Klinkt bizar? Vond ik ook, maar het idee is simpel.

  • Het zout trekt vocht uit de lucht én uit de kruidenbladeren.
  • Daardoor rem je schimmelgroei en rot af.
  • Kruiden blijven frisser, zelfs in plastic bakje van Albert Heijn.

Ik dacht eerst: dit is vast weer zo’n truc uit de categorie “mijn oma deed dat altijd”, maar tot mijn verrassing werkte het. Nu, maanden later, ligt er nog peterselie in mijn koelkast die de aankoopdatum “ruim binnen” heeft gehaald.

Waarom werkt het eigenlijk?

Misschien zit ik ernaast, maar zout is natuurlijk bekend als conserveermiddel. Als je kijkt naar hoe ze vroeger vis en vlees bewaarden — zoutkelders, pekelvaten — klinkt het ineens best logisch. Mijn buurman uit Rotterdam, die voor zijn werk in de groothandel zit, vertelde me dat veel grotere groentezaken exact die methode gebruiken. Gooi daar nog een beetje Nederlandse zuinigheid bovenop, en je gaat nooit meer dure verse basilicum weggooien.

Praktisch: zo doe je het

Hieronder een kort stappenplan — om het vooral makkelijk te houden, want daar houden we in Nederland wel van:

  1. Was de kruiden en droog ze zo goed mogelijk af (schone theedoek, niet forceren).
  2. Pak een bakje (liefst met deksel) en strooi een dun laagje zout op de bodem. Niet overdrijven hè.
  3. Leg de kruiden op het zout, sluit het bakje — en klaar is Kees.
  4. Elke keer als je wat pakt, even checken op natte plekken. Zout bijstrooien als het vochtig wordt.

closeup fresh herbs storage in fridge dutch home

Let wel: voor sommige tere kruiden — basilicum bijvoorbeeld — werkt het minder goed. Die houden sowieso niet van kou, dus laat ze liefst op het aanrecht staan (zonder direct zonlicht).

Andere manieren? Tuurlijk… maar vaak gedoe

Natuurlijk zijn er meer “trucs”: sommige mensen zweren bij nat keukenpapier rondom stengels, anderen gebruiken speciale kruidenbuisjes van Blokker. In mijn vriendengroep hebben we al van alles geprobeerd, maar niks bleek zo lui- en effectief als het zouttrucje. Al zou ik liegen als ik zeg dat alles bij iedereen hetzelfde resultaat geeft: soms is het gewoon een kwestie van pech, of je koelkast staat te koud.

En ja, misschien gaat het niet om maanden, maar weken extra win je sowieso. En dat scheelt — zeker met die prijzen bij de Jumbo tegenwoordig.

Tot slot: bespaar, probeer, deel

Dus, draai je zoutpot gewoon om en probeer het. Het is één van die kleine dingen die je leven nét iets makkelijker maakt. Nou ja, of in elk geval je volgende pastasalade verser houdt. Heb je zelf nog een tip? Of denk je: dit kende ik al jaren? Laat het vooral weten onder dit artikel — ben benieuwd of het bij jou ook werkt, of ik gewoon mazzel had. In ieder geval: minder verspilling, minder gedoe, meer smaak. In ieder geval… jullie snappen me wel.