Je huid is je grootste orgaan, maar vaak vergeet je ‘m – totdat er ineens iets misgaat. wist je dat een simpele gewoonte waar we allemaal schuldig aan zijn, je huid stiekem veel meer kwaad doet dan je denkt? Geloof me, dit hoor je zelfs nauwelijks bij je huisarts. Toch zag ik het vorige maand bij mijn buurvrouw en, toegegeven, soms overkomt het mij ook nog.
De gewoonte waarvan je denkt dat het niet uitmaakt (maar wel dus)
Feit: veel Nederlanders grijpen ’s ochtends haastig naar hun gezicht om even snel met een natte doek of water te wassen. Lekker fris, toch? Maar volgens huidexpert Marieke Westerveld (bekend van die RTL-show) is deze routine juist funest. Waarom? Je verwijdert de natuurlijke vetlaag die je huid beschermt tegen kou, vervuiling en—ik overdrijf niet—zelfs die fijne lentewind aan het IJsselmeer.
Ik las een paar weken geleden in de groepsapp van m’n werk dat het gebruik van heet water zelfs kleine haarscheurtjes in je opperhuid veroorzaakt. De reden dat je huid daarna zo trekkerig aanvoelt—dat is dus geen toeval. Marieke geeft aan: “Warm water droogt uit en maakt je huidbarrière zwakker. Dit proces zie ik dagelijks bij jonge mensen die denken dat ze goed bezig zijn.”
Wat gebeurt er met je huid?
- Sneller uitdrogen: vooral nu in april, als de verwarming nog wel eens aan gaat
- Ongelijke tint en schilfers op je wangen (dag, frisse glow…)
- Roodheid en zelfs puistjes, omdat je huid zich probeert te verdedigen
Een klassiek gevalletje ‘overdreven schoon is ook niet goed’. Mijn moeder riep dit vroeger al maar, eerlijk, ik wuifde het altijd weg. Achteraf snap ik haar punt.
Wat kun je wél doen?
- Gebruik lauw water. Dit klinkt saai, maar het is echt de sleutel. In de Spa liggen mensen niet voor niks in baden van 36 graden…
- Sla schuimende cleansers even over. Die strippen je huid nog erger. Mocht je make-up dragen, kies dan voor een milde reinigingsmelk van Etos of Weleda. (Kleine tip die ik bij mijn collega hoorde—ruikt bovendien ook nog lekker.)
- Dep, niet wrijf. Met een zachte handdoek. Ik vergat dit vroeger altijd—tot ik ineens rode vlekken kreeg en toen was het raak.
- Smeer daarna direct crème. Ook als het buiten niet vriest. De lucht in Rotterdam is nu eenmaal droger dankzij airco’s en stadsverkeer—vraag maar aan mensen bij de bushalte op het Oostplein.
Overigens: als je eenmaal gewend raakt aan deze routine, merk je na een week of drie al verschil. hoewel, misschien werkt het bij mij gewoon zo…
Hoe herken je schade door verkeerde wasgewoonten?
Typische signalen waar je volgens mijn schoonheidsspecialist op moet letten:
- Je huid voelt na het wassen trekkerig of branderig aan
- Je ziet kleine schilfers of roodheid die maar niet weg wil gaan
- Plots ontstaan er pukkeltjes op plekken waar je dat niet gewend was
In ons buurtappje hadden we daar laatst nog een stevige discussie over. Sommigen zweren bij enkel water, anderen bij micellair spul. Feit blijft wel: minder is soms echt meer, al klinkt dat wat suf.
Tot slot—gewoonte veranderen? Klein beginnen
De moraal? Je hoeft niet meteen je hele badkamer leeg te trekken of dure producten uit de Bijenkorf te bestellen. Begin gewoon met dat lauwe water, een zachte handdoek, en check na een dag of tien hoe het gaat. Mij bevalt het een stuk beter—al kan het zijn dat ik gewoon geluk heb.
Misschien heb jij totaal andere ervaringen—deel ze vooral hieronder, ik ben benieuwd! in ieder geval: let eens op je ochtendritueel. Je huid zal je stiekem dankbaar zijn…