Expert waarschuwt: dit schoonmaakmiddel kan gevaarlijk zijn

Bleekwater en schoonmaakmiddelen combineren? Experts waarschuwen voor deze dagelijkse fout – en geven tips om veilig schoon te maken.

De meeste Nederlanders hebben het standaard in hun keukenkastje staan. Sommige mensen gaan zelfs nergens naartoe zonder een flesje in hun tas – gewoon voor de zekerheid. Maar wist je dat één van de meest gebruikte schoonmaakmiddelen in Nederland eigenlijk best gevaarlijk kan zijn? En nee, ik overdrijf nu echt niet.

Vorige week ging het er nog over in de groepsapp van mijn vrienden – iemand had bleekwater gemorst en ineens werd het hele huis onwel. Misschien heb je het zelf ook wel meegemaakt… Het klinkt overdreven, maar het risico wordt vaak onderschat.

Bleekwater: vriend of vijand?

Bleekwater – wie heeft het niet? Het ruikt naar “schoon”, je denkt dat alles er veilig van wordt, maar schijn bedriegt. Wat veel mensen niet weten: als je bleekwater combineert met bepaalde andere schoonmaakmiddelen, zoals allesreiniger of ontkalker, kunnen er giftige dampen ontstaan die veel gevaarlijker zijn dan je denkt.

dangerous cleaning product at home

Mijn buurvrouw, zo’n echte “alles moet glimmen”-type, vertelde ooit dat ze haar badkamer schoonmaakte met een mix van alles wat er in haar kast stond. Ze stond letterlijk te kokhalzen en dacht dat het aan het weer lag… Uiteindelijk bleek het gewoon een chemische reactie die niemand in huis wil hebben.

Waarom het gevaarlijk is – even simpel uitgelegd

  • Bleek + zuur (zoals ontkalker): ontstaat chloorgas, dat je luchtwegen kan aantasten.
  • Bleek + ammoniak: giftige dampen die zelfs tot bewusteloosheid kunnen leiden.
  • Zelfs “geparfumeerde” middelen uit de supermarkt kunnen soms onverwachte reacties veroorzaken.

De GGD waarschuwt hier al jaren voor, maar eerlijk – wie leest de kleine lettertjes op de achterkant van de fles? Zelf betrap ik me er ook op dat ik soms achteloos allerlei producten door elkaar gooi – gewoon omdat het sneller werkt. Maar dat gevoel verandert snel als je eenmaal benauwd door het huis loopt…

Wat kun je (wel) doen?

Ik zeg niet dat je meteen al je schoonmaakmiddelen moet weggooien, maar een beetje opletten kan geen kwaad. Hieronder wat praktische tips die je leven – of in elk geval je luchtwegen – kunnen redden.

  1. Lees de etiketten, ja echt (die iconen zijn er niet voor niets).
  2. Nooit verschillende middelen mengen, hoe verleidelijk het ook klinkt.
  3. Altijd goed ventileren. Raam open, deur open – of allebei.
  4. Gebruik handschoenen, vooral bij bleek of sterke ontkalkers.
  5. Heb je per ongeluk toch een gevaarlijke mix gemaakt? Huis verlaten, ramen open en – als je je echt niet oké voelt – huisarts bellen. Mijn moeder zei altijd: beter een keer te veel vragen, dan…

mixing household cleaning chemicals warning

Zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen beter?

Meestal wel, maar ook daar geldt: niet alles door elkaar gooien. Sommige biologische producten zijn zuur (citroenzuur), anderen te basisch. En soms zitten er nog steeds stoffen in die kunnen reageren met conventionele middelen. Mijn collega zweert bij schoonmaken met alleen azijn en baking soda – hoewel ik daar zo mijn twijfels bij heb… misschien werkt het, misschien een beetje placebo-effect.

En dan nog dit: een tijdje terug in de Appie zag ik dat er nu “veilige bleek” te koop is, zonder chloor. Werkt het? Geen idee, moet ik eigenlijk nog proberen. Als iemand daar ervaring mee heeft – hoor het graag in de reacties of gewoon aan de buurman vragen.

In het kort…

We maken het in Nederland allemaal net iets te schoon, maar soms vergeten we even na te denken bij wat we mengen. Is het paniek? Niet per se. Maar wat extra opletten kan geen kwaad – zeker als je met kinderen, huisdieren of, zoals ik, met chaotische huisgenoten leeft. Dus: volgende keer niet zomaar alles in de emmer gooien, oké? Beter safe dan sorry, zeggen ze in Rotterdam. En als je eigen tip hebt – deel ‘m hieronder. Misschien kunnen we elkaar zo allemaal een beetje gezonder houden…