Geen hotel, geen Airbnb: deze nieuwe manier van slapen wordt trending

Ruil hotel en Airbnb in voor unieke slaapplekken. Ontdek de nieuwe slaaptrend in Nederland: van tiny houses tot dakterrassen, mét praktische tips.

Wist je dat steeds meer Nederlanders stoppen met hotels en Airbnb’s – gewoon omdat het anders kan? Opvallend veel mensen gaan slapen op plekken waar ze een jaar geleden misschien hard om hadden gelachen. Misschien komt het omdat we allemaal toch een beetje klaar zijn met standaard ontbijtjes en die eeuwige sleutel-instructies. Zelf ontdekte ik dit type slapen pas maanden geleden, maar nu snap ik opeens waar al die buzz vandaan komt.

urban sleeping trend netherlands rooftop view

Slapen op onverwachte plekken: welkom in de wereld van “slapen-buiten-de-muren”

Stel je voor: geen incheckbalie, geen chique beddengoed – maar een nachtje op een dakterras in Rotterdam, een tiny house in de Drentse bossen, of zelfs in een omgebouwde boomhut aan de rand van Utrecht. Dat klinkt misschien als iets voor avonturiers, maar inmiddels kiezen gewone mensen – zoals jij en ik – hier steeds vaker voor. Ik merk het zelf: vrienden hebben het niet meer over weekendje NH Hotel, maar over erfgoedlocaties en natuurhutten.

  • Tiny houses – Miniwoningen met alles erop en eraan
  • Rooftop camps – Overnachten op daken, midden in de stad
  • Natuurhuisjes & cabins – Weg in je eigen bubbel
  • Boekenkastenhotels – Slapen tussen de boeken, echt waar

Waarom kiezen steeds meer mensen hiervoor?

Oké, op papier lijkt het misschien minder comfortabel dan zo’n trendy hotelketen. Maar op de één of andere manier vinden mensen het leuker. Op de verjaardag van mijn tante – zij is 62, totaal geen kampeertype – zei ze: “Ik had nooit gedacht dat ik in een pipowagen zou slapen, maar het was eigenlijk fantastisch.” Volgens haar is het de combinatie van vrijheid en even uit het systeem stappen. En misschien wel een beetje dat je ‘iets bijzonders’ te vertellen hebt op maandag…

tiny house nature netherlands sunrise cozy

Zijn er nadelen? Nou ja – het blijft Nederland

Transparantie: het is niet altijd rozengeur. Ja, regen kan door je canvas dak sijpelen of je moet ‘s nachts naar een composttoilet. De buurvrouw van mijn collega kwam na haar eerste nacht in een yurt met rugpijn en smeekte om een cappuccino uit een goed espressobarretje. Dus, verwacht geen roomservice (en soms geen wifi). Maar kijk, misschien is dat juist de charme. En ik kan me voorstellen dat als je slecht slaapt, dit niet altijd je beste keuze is. Maar dat moet ieder voor zich maar uitproberen.

Waar vind je opvallende slaapplekken?

Eigenlijk is het aanbod groter dan je denkt. Ik heb onlangs uren doorgebracht op sites als natuurhuisje.nl en campspace.com – daar zie je dingen die je niet eens wist dat ze bestonden. Vooral buiten de Randstad duiken steeds meer “secret spots” op: woonark in Friesland, tipi in Noord-Brabant, boomhut ergens bij Deventer. Of gewoon bij iemands achtertuin, als je mazzel hebt. De meeste plekken zijn snel volgeboekt, dus beetje plannen is wel handig. In ons buurtgroepje deelde iemand zelfs een Google Maps-lijst – behoorlijk nerdy, maar toch slim.

Tips om zelf deze trend eens te proberen

  1. Kies voor een nacht, geen week – eerst even ontdekken of het iets voor je is
  2. Check de voorzieningen: warm water blijkt belangrijker dan je denkt (geloof me, geleerd van mijn koude douche in april)
  3. Lees eerlijke ervaringen – reviews op Google zijn soms net wat eerlijker dan op de officiële site
  4. Neem altijd een eigen kussen mee. Niemand zegt dit, maar iedereen doet het
  5. Natuurlijk, check even het weerbericht. In een boomhut met storm is… apart

Is deze trend voor iedereen? Ik weet het niet. Misschien is het gewoon een tijdelijke behoefte aan “iets anders”, misschien een blijvende verschuiving in hoe we op reis gaan. geen idee hoe het er over vijf jaar uitziet. Wat denk jij?

In ieder geval – als je toe bent aan een beetje avontuur zonder meteen de Himalaya in te trekken, is dit waarschijnlijk de makkelijkste en leukste manier.
Zou jij het proberen? Deel je ervaringen hieronder of tip eens een bijzondere plek – misschien komt ie dan wel op mijn volgende lijstje. In ieder geval, succes met boeken en wie weet… tot ziens ergens op een dakterras in Den Haag. In pyjama dus.