Bananenschillen. Die gooien we bijna automatisch in de Kliko — wat moet je er anders mee? Maar wist je dat juist dát gele ‘afval’ een geheime superkracht voor je huid kan zijn? Klinkt een beetje gek, geef ik toe. Maar ja, de afgelopen maanden hoor ik in de sportschool en zelfs op werk steeds vaker: “Probeer bananenschil op je gezicht, joh”. En kijk, als mijn buurvrouw zweert dat haar huid gladder is sinds ze dit doet — moet ik het wel even testen.
Wat zit er eigenlijk in een bananenschil?
Laten we eerlijk zijn — de meeste mensen kijken niet verder dan die bruine plekjes en rare vezels. Toch bevat die schil verrassend veel nuttige stoffen: antioxidanten, vitamine C, vitamine B6 en mineralen zoals kalium.
op een rijtje:
- Vitamine C — ondersteunt natuurlijke huidvernieuwing
- Antioxidanten — beschermen tegen vrije radicalen (en wie wil er nou rimpels?)
- Kleine hoeveelheid luteïne — schijnt de huid te kalmeren
Vorige week las ik ergens (volgens mij op Nu.nl) dat sommige Zuid-Amerikaanse landen al generaties lang bananenschillen gebruiken, bijvoorbeeld bij insectenbeten of als DIY gezichtsmasker. Kan waar zijn — kan ook niet, maar het klonk plausibel.
Hoe gebruik je bananenschil voor je huid?
Simpeler kan bijna niet. Even schematisch, zodat je niet hoeft te scrollen:
- Was je gezicht met lauwwarm water en dep droog
- Neem een verse bananenschil (geen zwarte, echt — gewoon niet doen)
- Wrijf de binnenkant zachtjes over je huid, zo’n 3–5 minuten
- Laat het ‘laagje’ 10–15 min zitten
- Spoel af met water
- Herhaal paar keer per week
Mijn collega probeerde het eerst op haar hand (“voor de zekerheid, straks krijg ik uitslag”) — niks raars gebeurd. Zelf merkte ik eigenlijk nadat ik het drie dagen deed, dat mijn huid rustiger voelde. Geen wonder dus, dat TikTok er vol mee staat.
Voor wie werkt het? En… werkt het écht?
Eerlijk: ik weet niet of bananenschil voor ieder huidtype perfect is. Volgens de dermatoloog in ons buurtcentrum kan het huidirritatie zelfs verminderen (mits je niet allergisch bent natuurlijk). En, opvallend — in onze WhatsApp-groep deelt iemand dat haar puberzoon minder last heeft van puistjes sinds ‘ie zo’n bananenschil routine doet. Maar goed, dat kan ook toeval zijn.
Zelf heb ik vooral een normale huid — ik kreeg er geen rare vlekken van, het voelde gewoon zacht. Mijn moeder trouwens — die gebruikte het bij een muggenbult (“geen idee of het helpt, maar het jeukt minder”).
Als je echt serieuze huidproblemen hebt: altijd eerst even overleggen met je huisarts, want bananenschil is geen wondermiddel.
Let op: een paar praktische tips (en valkuilen)
Oké, klinkt simpel, maar:
- Was bananenschil goed af — in de supermarkt zitten soms restjes pesticiden op
- Binnenkant gebruiken, nooit de buitenkant
- Gebruik altijd een verse schil — geen oude schil, die trekt juist bacteriën aan
- Test eerst op een klein stukje huid, vooral als je gevoelig bent
- Banaangeur is… eh, vrij lang aanwezig. Even plannen dus
Vorige maand probeerde ik het ‘s ochtends voor werk — collega’s roken het nog even. Dus ja, misschien beter ‘s avonds testen.
Waarom zou je het proberen?
Waarom niet? Het kost niets extra — waarschijnlijk gaat die bananenschil toch je afvalbak in. Wie weet werkt het voor jou, en heb je straks een goed “geloof je niet wat ik nu doe”-verhaal voor bij de borrel.
En als het niet werkt… tja, dan heeft je GFT-bak gewoon een beetje gele flair gehad.
Heeft iemand anders nog (rare?) huidverzorgtip waar je bij zweert? Laat ‘t vooral weten in de reacties — ik test ‘t wel. In ieder geval, bananenschillen verdienen misschien toch een tweede kans.
In het ergste geval ruikt je badkamer even tropisch.