Op zolder staan ze altijd in de weg: die berg oude kartonnen dozen van Bol.com, Albert Heijn of de laatste verhuizing. Meestal ben ik geneigd ze tijdens een opruimsessie direct bij het oud papier te mikken. Maar wist je dat zo’n doos je dag productiever kan maken dan menig chique app? Klinkt gek, maar op kantoor van m’n broer gebruiken ze sinds kort dozen als focus hack – en nee, dat verzin ik niet.
Waarom dozen? Je hersenen houden van fysiek
We leven tussen schermen. Notities in Google Keep, takenlijsten op de telefoon, pushmeldingen van de werkapp – gekmakend soms als je echt iets af wilt maken. Maar een doos, daar kun je letterlijk iets in gooien of uithalen. Volgens een artikel dat ik vorige maand in NRC las, helpt zo’n fysieke handeling je hersenen focussen op één taak tegelijk. Mijn collega uit Almere zegt hetzelfde: “Sinds ik die inbox-doos op mijn bureau heb, voel ik veel minder stress.”
Vier manieren om dozen als productiviteits-hack te gebruiken
- 1. De ‘Inbox’-doos
Zet een lege doos op je bureau, label ‘m ‘INBOX’. Alles wat je vandaag móet doen – van brieven tot losse bonnetjes of zelfs kleine klusjes op een geel briefje – belandt fysiek in die doos. Aan het einde van de dag mag hij leeg zijn, that’s it. Geloof me, just do it: het werkt echt anders dan een digitale to-do. - 2. Prio Box
Een klant van me uit Utrecht gebruikt een kleine doos als “Prio Box”: elk project of idee dat haar extra aandacht verdient, stopt ze daarin. Werkt verrassend goed, want uit het oog = vaak uit het hoofd. - 3. Kabelchaos? Opbergdoos als lifesaver
Misschien iets minder bijzonder, maar sinds ik m’n laders en andere tech-rommel per soort doos sorteer (“Laptops”, “Telefoon”, “Powerbanks”) vind ik áltijd dat ene snoertje als ik haast heb. Trouwens, m’n buurvrouw van twee deuren verder doet precies hetzelfde met haar hobbyspullen – blijkbaar is het ook gewoon een Amsterdams ding nu. - 4. Tijdcapsule voor uitgestelde taken
Soms heb je van die taken waar je (nog) niets mee kan. Stop ze in een “tijdcapsule-doos” – echt waar, schrijf erop: open over een week of maand. Zo voorkom je dat je er voortdurend over blijft malen. Of het werkt bij iedereen weet ik niet, maar mij geeft het rust.
Even praktisch: zo tover je een doos om tot tool
Begin gewoon met wat je in huis hebt: een AH-box, oude schoenendoos of zelfs die felblauwe Ikea-doos die iedereen lijkt te hebben. Plak er een label op – hoeft niet netjes. In ons teamchat werd laatst hard gelachen om mijn proefmodel, want ik had ‘m met ducttape aan elkaar moeten plakken (toegegeven: zag er amateuristisch uit). Maar hé, het werkte.
Volgens mij is het vooral die ‘tastbare’ actie van inpakken/uitpakken die werkt – en misschien dat je het loslaat van perfectionisme. Een doos mag lelijk zijn. Uiteindelijk draait het om rust in je kop, niet om designprijzen.
Dozen = geen quick fix, wel een onverwachte helper
Moet je nu al je dozen bewaren? Ik weet het niet hoor… Misschien werkt het alleen als je echt van ‘hands-on’ bent – of gewoon graag dingen fysiek sorteert. Maar feit is: sinds ik deze hack gebruik, ben ik minder afgeleid door m’n telefoon. Mijn moeder zei vroeger altijd dat je niets voor niets zo veel spullen verzamelt – nu snap ik haar eindelijk een beetje.
In het kort: geef je oude dozen een tweede leven en maak er productiviteitstools van. Wie weet leidt deze simpele aanpassing tot een relaxter hoofd – en stiekem scheelt het je ook nog afval… Heb jij zelf nog gekke ideeën met dozen? Laat het hieronder weten – of probeer er deze week eens één uit. Nou ja, in ieder geval: niet gelijk naar het oud papier. In ieder geval niet vandaag.