Het is alweer zover: bladeren vallen van de bomen, ’s ochtends ruik je weer die typische kou, de eerste handschoenen verschijnen op straat. Herfst in Nederland — altijd iets om licht zenuwachtig van te worden. Maar wist je dat de meeste mensen jaar na jaar dezelfde plekken in huis overslaan als ze winterklaar maken? Ik betrapte mezelf er afgelopen week ook weer op. De buurvrouw klaagde – “Er tocht wéér iets, maar waar vandaan?” Tijd om die vergeten hoekjes serieus aan te pakken.
Waarom juist deze plekken?
Iedereen kent de standaardlijstjes wel: ramen dicht, cv checken, kaarsjes in huis. Maar als het na een storm begint te trekken — wat in Rotterdam of Groningen best kan — dan blijken juist die kleine, ‘onzichtbare’ plekken de grote spelbrekers te zijn. Volgens mijn collega’s in onze kantoorgroep liggen veel energierekeningen net aan die details. En moet zeggen: als je soms onder de vensterbank kijkt… nou ja, schrikken is zacht uitgedrukt.
De top 4 vergeten hoekjes die écht verschil maken
-
Stopcontacten en lichtschakelaars op buitenmuren
Je voelt het niet altijd — maar je portemonnee merkt het snel. Rondom inbouwdozen (vooral op oude muren) komt vaak tocht naar binnen. Simpele tochtstrips of foam achter de afdekplaat kan soms al schelen. M’n oom uit Breda knutselde het laatst zelf met restjes isolatiemateriaal. Niet per se mooi, wel effectief. -
Brievenbus in de voordeur
Klinkt suf, maar vorige maand nog gemerkt: de onze stond stiekem altijd net open. Zo’n borstel of demper (bij de Gamma naast het slotenrek te vinden) houdt de kou tegen en scheelt eerlijk gezegd óók nog stof in de gang. Mijn moeder zweert erbij sinds ze het eindelijk plaatste. -
Sleufjes en kieren achter de plinten
Stofzuigen doet iedereen — maar écht even kijken achter plinten? Meestal niet. Terwijl daar soms een flinke kier ontstaat, vooral als de vloer een beetje werkt. Een simpele kitrand lost veel op (en voorkomt spinnen, mocht er iemand thuis bang zijn). -
Luchtroosters en mechanische ventilatie
Nu denk je vast: die moeten toch open blijven? Klopt, alleen veel roosters zitten vol stof of staan per ongeluk scheef. Even schoonmaken en nakijken voorkomt vocht en slaat minder warmte weg. Dit hoorde ik ’s ochtends in de trein — blijkbaar vergeten zelfs klusbedrijven het!
Deze details maken het verschil (en besparen geld)
Volgens Milieu Centraal gaat 20% van de warmte in oudere huizen verloren via kieren. Dat is geen misselijk bedrag, vooral nu de energieprijzen ieder jaar omhoog lijken te gaan. Ik was best verbaasd toen ik laatst, na zo’n ‘hoekjes-ronde’, m’n gasverbruik in de app even checkte. Tóch een daling — hoewel het misschien toeval was, want de kat sliep ook ineens op een andere plek…
De praktische checklist voor deze week
- Loop met een brandende wierookstok (of een aansteker, als je niks anders hebt) langs kozijnen en stopcontacten: de rook verraadt tochtgaten.
- Check de brievenbus en bestel die isolatieborstel, nog voor de herfststormen beginnen.
- Plinten inspecteren: voel (met blote hand of een liniaal) of ze los staan, en zet ze desnoods vast of werk ze af met kit.
- Maak roosters even los (met een oude tandenborstel — werkt top!) en ontdoe ze van stof.
En als je dan tóch bezig bent — neem een thermos thee en leg een nieuwe deurmat neer. Pure traditie hier in de straat, trouwens. En wie weet: misschien juist nu wel het moment om die oude tochtstrip eindelijk te vervangen. Of niet? Ik weet het soms ook niet meer, met alle adviezen…
Laat weten hoe jij het aanpakt
In ons buurtappje verschijnen altijd weer de wildste tips, van kattenbakzand tegen schimmel tot het verhangen van ramen. Hoe pak jij het aan? Deel het vooral in de reacties hieronder, of stuur me een bericht — ik leer graag van anderen. En onthoud: vergeet niet die rare hoekjes. Over een maand is het weer te laat, geloof me.