Op een gemiddelde dinsdagavond — je weet wel, die dagen dat je net te laat thuiskomt omdat de A10 weer begon te stilstaan — heb ik zelden zin om een uur te wachten tot de pasta klaar is. Toch las ik vorige maand iets opvallends in een WhatsApp-groep (waar echt alles besproken wordt, van gasprijzen tot kattenkwaad): een simpele metalen lepel zou je kooktijd met wel een uur kunnen verkorten. Klonk vreemd. Klopt het echt? Tijd om uit te zoeken hoe het werkt — en of het niet gewoon een ‘broodje aap’ is.
Waarom duurt pasta koken zo lang?
Iedereen in Nederland kent het ritueel: water in de pan, wachten tot het kookt — vaak langer dan je pasta écht nodig heeft. M’n moeder zei vroeger altijd: pasta heeft tenminste 10 minuten kokend water nodig, anders blijft het taai. Maar het geheim van sneller koken zit hem dus niet in de tijd, maar in… de pan zelf. Bleek mij tenminste toen ik het ging uitproberen.
De lepel-truc stap voor stap
- Vul je pan met water zoals altijd (niet te veel, dat doet niemand — want wie wast die pan straks af?).
- Leg een metalen (aluminium of roestvrijstaal) lepel erin voordat je het op het vuur zet. Geen plastic! Dat wil je niet in je eten…
- Breng het water aan de kook. Door die metalen lepel wordt de warmte sneller en gelijkmatiger verspreid. Dat vertelde mijn buurman tenminste — en ik heb het ook gemerkt.
- Doe de pasta erbij zodra het kookt. Laat de lepel gewoon liggen.
- Kijk eens kritisch naar de tijd. Bij mij was de pasta serieus in ruim 5 minuten gaar. Vijf! (Hoewel misschien had ik geluk met de Barilla die ik toevallig in huis had…)
Waarom werkt dit eigenlijk?
Het is een beetje natuurkunde waar ik op de middelbare school nooit wat van snapte, maar nu blijkt het handig: metaal geleidt warmte veel sneller dan water zelf. Daardoor wordt de hitte door de hele pan verspreid, niet alleen vlak boven het vuur. Minder koud water blijft hangen bovenin, dus je hele pan wordt sneller heet. pasta kookt daardoor sneller en gelijkmatiger gaar.
Werkt het bij elk type pasta?
Volgens wat ik online vond (reddit, Chefkok.nl, zelfs een paar YouTube-filmpjes) werkt de truc bij vrijwel elke soort pasta of noedels. Ik probeerde het zelf nog met penne van Albert Heijn — en ook daar was het verschil duidelijk. Geen harde stukjes meer in het midden. mijn collega uit Rotterdam probeert het zelfs bij rijst, maar daar heb ik nog geen wonderen gezien.
Voordelen & kanttekeningen
- Plus: Tot 50% sneller klaar, minder energieverbruik (en dus minder gasrekening, mocht je nog niet elektrisch koken…)
- Min: Je moet wel een metalen lepel opofferen — en die kan heet worden, dus kijk uit met pakken!
- Let op: Niet geschikt voor keramische pannen met coating — kreeg ik laatst nog als tip van een oude vriend uit Utrecht. Die lag vast niet.
Andere snelle kookhacks die ik hoorde
- Klein beetje zout al in het koude water (voor wie niet op de bloeddruk hoeft te letten).
- De pan met deksel laten koken — simpel, maar nog steeds vergeten veel mensen dat in ons kantoor.
- Pasta niet afspoelen onder koud water: dat blijft zo’n discussiepunt. De ene helft van mijn familie zweert erbij, de andere zegt: “dat bederft alles”.
In elk geval: de lepel-truc werkt en is verrassend simpel. Misschien straks een nieuwe ‘keukenregel’ in Amsterdam, misschien vergeet ik het volgende week alweer. Maar één uur bespaard in de keuken? Sindsdien kook ik eigenlijk wel vaker pasta.
Gaan jullie het proberen?
Deel gerust jullie ervaringen — werkt het bij jouw fornuis net zo snel, of heb ik gewoon een gelukspasta gevonden? Gooi het in de reacties of stuur me een DM. In elk geval: eet smakelijk. En als je morgen tóch per ongeluk de pasta aanbrandt — tja, dan weet je in ieder geval dat ik niet de enige ben die soms kookt en scrollt tegelijk.