Hoe voorkom je dat je WiFi de hele buurt kan zien? Eén klik volstaat

Buurt ziet jouw WiFi? Met één klik kun je je netwerknaam verbergen. Minder hackers, meer rust. Snel stappenplan en praktische tips voor thuis in NL.

Weet je nog dat je ooit (toen Ziggo nog Multikabel heette) vier wifi-netwerken zag van je buren – soms met de naam van de hond, of gewoon ‘wifi123’? Inmiddels zijn dat er tien of vijftien. En ja — die van jou staat er waarschijnlijk óók bij. Maar wat als je je WiFi zo instelt dat je huisgenoten toegang houden en de buurt niets meer ziet? Opmerkelijk veel mensen beseffen niet dat het letterlijk één optie is, die je gewoon uitzet.

hidden wifi network home settings laptop

Waarom je WiFi verbergen slim is (en soms zelfs nodig)

Laatst in de groepsapp: “Wie is WIFINET_CV123, is dat iemand van jullie?” – standaard gesprek, standaard onzekerheid. Er zijn veel goede redenen om je netwerknaam (SSID) te verbergen:

  • Ongevraagde verbindingen van buren (ik weet het — niet iedereen vraagt eerst netjes)
  • Minder verleidingen voor hackers, vooral als je ooit vergeten bent je wachtwoord te veranderen
  • Rust in het rijtje netwerken; minder digitale rotzooi op de lijst van je apparaten

Is het waterdicht? Absoluut niet — met wat technische kennis zijn verborgen netwerken alsnog te vinden, maar het houdt minstens 90% van de gluurders buiten.

Hoe doe je dit? Echt: één klik

Onlangs hielp ik mijn moeder met haar wifi. We logden in op haar Ziggo router (meestal via 192.168.178.1 in je browser — maar bij KPN, T-Mobile en Delta kan dit net iets anders zijn). Scroll naar “WiFi-instellingen” en zoek dan naar iets als “SSID broadcast” — vinkje aan of uit. Klaar.

Stappenplan — voor de zekerheid:

  1. Open een browser en tik het IP-adres van je router in (staat vaak op een stickertje onderop)
  2. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord — meestal “admin” + je eigen wachtwoord
  3. Ga naar “draadloos” of “WiFi” instellingen
  4. Zoek naar “SSID uitzending/broadcast” en zet dit uit
  5. Bewaren en router herstarten (soms niet eens nodig)

In de meeste gevallen ben je er dan! Klein nadeel: je moet je netwerk handmatig toevoegen op elk nieuw apparaat. Maar goed — dat gebeurt maar een paar keer per jaar, toch?
Niet zeker of het werkt? Mijn buurman had vorig jaar het probleem dat hij z’n netwerk nergens meer kon vinden. Was dus iets te fanatiek met verstoppen — je kunt ook altijd weer aanzetten.

person hiding wifi from neighbours in apartment

Extra tips: wat helpt nog meer?

Je kunt het allemaal nóg veiliger maken, als dat nodig is:

  • Wachtwoord aanpassen — liefst met een woord waar alleen je familieleden iets van snappen. Niks geen geboortedata of ‘welkom01’.
  • Gastenwifi uitzetten of versleutelen — mijn collega vertelde laatst hoe de schoonmaker opeens op zijn printers zat te browsen.
  • Firmware updates — op tijd doen! Soms lost dat vage verbindingsproblemen op.

Misschien een open deur — maar ruim regelmatig op in je netwerkinstellingen. Oude apparaten die toch nooit meer thuis komen? Gewoon verwijderen. Dat maakt je netwerk ook sneller, zeggen ze.

Onzichtbaar — maar niet onoverwinnelijk

Je wifi-klokhuis verbergen beschermt je niet tegen alles. Een beetje nerd in de buurt ziet alsnog wel dat er iets ‘verstopt’ zit. Maar voor de meeste Nederlanders — het lost die gênante situaties in de buurtgroep op. In ons flatgebouw weten alleen m’n huisgenoten welke wifi ze moeten toevoegen, en sindsdien geen vreemde apparaten meer op de router gezien.

In het kort: test het gewoon uit, kijk of het werkt voor jouw huishouden. Wil je weten hoe het voor anderen werkt of heb je gekke ervaringen meegemaakt? Deel het hieronder — of stuur je vraag naar de familie-app. Want uiteindelijk: rust in de wifi-list geeft rust in je hoofd. nou ja, meestal…