Je rekt verkeerd na sporten: daarom krijg je steeds blessures

Denk je dat rekken blessures voorkomt? Niet altijd! Lees wat je fout doet en krijg praktische tips voor blessurevrij sporten, speciaal voor Nederland.

Opmerkte je vorige week weer die bekende pijnscheut na je hardlooprondje? Of voel je telkens na voetbal een trekkend gevoel, precies op die plek die altijd opspeelt? Je bent niet de enige.

In onze groepsapp van de sportschool klaagde Mark, een man op leeftijd, dat hij óf te kort of juist te vaak rekt — en telkens zit-ie weer bij de fysio. Maar, eerlijk: rekt bijna iedereen in Nederland eigenlijk wel goed? Of doen we maar wat?

Dutch athlete stretching before workout outdoors

De grote misvatting over rekken

Eerlijk toegegeven: zelfs ik dacht altijd dat rekken na het sporten voorkomt dat je spierpijn krijgt. Toch, maanden terug tipte mijn collega van het werk dat te lang of te intensief rekken juist méér kwaad dan goed doet. Serieus? Ja dus — uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat verkeerd rekken je kans op blessures zelfs vergroot.

  • Te lang statisch rekken kan je spiervezels beschadigen
  • Met koude spieren rekken? Geen goed idee: dan zijn ze star, niet flexibel
  • Te forceren of ‘door de pijn heen’? Prettig gevoel even, maar daar gaat je hamstring…

Kortom: het bekende “even lekker uitrekken zodat alles soepel blijft” klopt niet altijd.

Zes fouten die (bijna) iedereen maakt — herken jij ze?

Een paar weken geleden deed ik mee aan een bootcamp op het Museumplein — 12 man, 5 instructeurs, en toch zag ik zeker vier van deze fouten:

  • Statisch rekken voordat je echt opgewarmd bent.
  • Het gevoel negeren: “even doorbijten”.
  • Altijd hetzelfde trucje: alleen je benen, nooit je rug of schouders.
  • Overstrekken: te diep gaan omdat de buren kijken.
  • Snel, snel, want de trein wacht. Geen focus, geen ademhaling.
  • Slecht passende YouTube-routines volgen. (Zelf ooit geprobeerd, niet aan te raden…)

Herkenbaar? Geen zorgen — bijna iedere sportende Nederlander doet wel eens één van deze dingen.

Wat werkt wél? (En wat werkt volgens mij gewoon niet)

Mijn fysio in Oud-West zweert bij kort, dynamisch rekken nadat je spieren goed warm zijn. Dus niet minutenlang in een split blijven hangen, maar beweeglijk rekken: lunges, armen losdraaien, lichte kniebuigingen. Volgens haar is 30 seconden per spiergroep al zat. ik merk zelf minder stijfheid — al kan dit natuurlijk ook puur tussen mijn oren zitten…

Tips uit de praktijk:

  • Loop eerst rustig uit na je training, paar minuten zijn genoeg.
  • Gebruik rekken om de doorbloeding op gang te houden, niet om je spieren “langer” te maken. (Ja, dat is een mythe — volgens mijn oude sportleraar tenminste…)
  • Voelt iets verkeerd of krijg je tintelingen? Laat het los!
  • Liever drie simpele rekoefeningen dan tien die je toch niet volhoudt.

Physiotherapist helping athlete stretch in Dutch gym

Sneller herstellen? Misschien is niet-rekken een optie…

Overigens: er zijn topsporters die helemaal niet rekken, juist om blessures te voorkomen. Ze zetten in op rustig uitlopen en mobiliteitsoefeningen. Gek idee? Misschien… maar in onze voetbalclub zweren de oudere spelers erbij, en sommigen zijn al jaren blessurevrij. Of dat toeval is weet ik niet zeker.

Wat nu? Mijn (niet perfecte) advies

Als je iedere keer na het sporten blessures krijgt, kijk dan eens kritisch naar je rekroutine. Gooi de oude “rek jezelf soepel”-mythe overboord. Probeer kort, warm en bewust te rekken — of skip het zelfs helemaal als je merkt dat dit voor jou werkt.

En als je twijfelt of het bij jou past: vraag gewoon de lokale trainer bij Basic-Fit of een sportfysio om advies. In de praktijk blijkt iedereen toch net wat anders te zijn.

In ieder geval — even goed luisteren naar je lichaam, da’s nooit verkeerd. Heb je nog bizarre rektips uit je voetbalteam, of juist een blessureverhaal? Deel het hieronder. Misschien leer ik er ook nog wat van…