Vorige week stond ik weer in de keuken — alles klaar voor pannenkoeken, behalve… jawel, het meel was op. Even dacht ik de hele missie te cancellen. Maar toen herinnerde ik me iets dat mijn buurvrouw ooit zei. Pannenkoeken zonder meel? Kan gewoon, en sneller dan je denkt. Dit is geen clickbait: ik heb het getest, en je proeft bijna geen verschil.
Waarom altijd meel?
Wie is er niet groot mee geworden — een stapel warme pannenkoeken op zondagochtend? Meel lijkt onmisbaar. Maar de realiteit: er zijn alternatieven, en ze liggen gewoon in je keukenkastje. Nog best handig als je, zoals ik, regelmatig iets vergeet bij de Albert Heijn. Ook in het pannenkoekenhuis bij ons op de hoek (Pannenkoekenhuis De Zon) werken ze veel met ‘restjes’ — puur om niets te verspillen.
De ‘vergeten meel’ hack: zo werkt het
Dus, de oplossing als je geen meel in huis hebt? Havermout. Of eigenlijk, elk gewoon haverproduct. Gooi een flinke hand havermout (of zelfs Brinta, werkt óók gek genoeg) in de blender of staafmixer, tot het fijn wordt. Het resultaat lijkt verrassend veel op patentbloem. Voeg toe aan je beslag — en je merkt bijna geen verschil, al is het mondgevoel wel nét even anders. Sommige mensen in mijn vriendengroep zweren zelfs bij fijngemalen havermout in hun pannenkoeken, gewoon voor de smaak.
- Stap 1: Doe 50 gram havermout (of Brinta, of speltvlokken) in een blender
- Stap 2: Maal tot je een fijn poeder hebt, vergelijkbaar met meel
- Stap 3: Wrijf even tussen je vingers — als het niet te grof is, kan het direct in je beslag
- Stap 4: Rest van de ingrediënten volgens recept: melk, ei, snuf zout. Mixen en bakken maar!
Andere snelle oplossingen
— maismeel dat overbleef van een vorige taco-night werkt trouwens óók — beetje zoeter, maar het gaat. Mijn moeder zegt altijd: “Als het bindt, kan het in het beslag”. (Zij doet er af en toe zelfs een restje aardappelpuree doorheen, geloof het of niet.)
Geprobeerd met paneermeel? Niet ideaal. Het wordt dichter, zelfs een beetje rubberachtig. Dus, liever niet doen — hoewel misschien heb ik gewoon pech gehad met mijn paneermeel, wie weet.
Tips voor als je (net als ik) vaker iets vergeet
- Schrijf een lijstje (ja, oubollig, maar werkt). Of zet het direct in je app — ik gebruik de “Boodschappen” app van Albert Heijn
- Houd in je voorraadkast altijd een bus havermout of speltmeel voor noodgevallen
- Experimenteer. Soms ontstaan de beste recepten per ongeluk — gisteren hoorde ik in onze straatapp dat iemand pannenkoeken maakte van kikkererwtenmeel. Schijnt enorm voedzaam te zijn
En als je het echt niet meer weet, zijn er in iedere supermarkt kant-en-klare pannenkoekmixen van Koopmans die je met water aanlengt. Smaakt wat fabrieksmatig, maar als je haast hebt…
Laat je niet gek maken — zo lekker mogelijk
Veel foodblogs doen alsof elk detail in de keuken perfect moet zijn. Maar wie heeft daar tijd voor? Zeker niet op maandag bij thuiskomst na werk. Met een slimme hack als deze eet je alsnog iets lekkers, zonder op en neer te hoeven naar de Plus of Jumbo. Misschien niet voor alle gelegenheden (voor het kerstdiner zou ik het niet aanraden), maar voor een doordeweekse dag werkt het prima.
Dus: volgende keer dat je een lege meeldoos aantreft, niet stressen. Gewoon blender pakken — in 30 seconden ben je gered. Ik ben benieuwd of het bij jullie net zo goed werkt (of dat jullie nog betere tips hebben?) Laat vooral weten in de reacties — of deel je eigen keukenblunders, want die hebben we allemaal… in ieder geval, ik wel.
In het kort: pannenkoek gered, keuken niet afgebrand, iedereen een beetje blij. Nou ja, zo ongeveer…