Ni wit, ni gekleurd: deze wasfout vernielt je kleding

Laat je kleding niet verpesten door één domme wasfout. Ontdek waarom sorteren echt werkt en hoe je je favorieten fris houdt!

Je kent het wel: je haalt je favoriete shirt uit de wasmachine en plots is het niet meer wit, maar ook niet écht gekleurd. Een soort sneue grauwigheid. Volgens mijn buurvrouw is “dat gewoon hoe het gaat na een tijdje” — maar ik weiger dat te accepteren. Want eerlijk, wie heeft er zin om ieder half jaar zijn hele kledingkast te vervangen? Zeker niet met die prijzen van vandaag.

laundry mistake ruined clothes pile Netherlands

De grote boosdoener: alles-op-één-hoop wassen

Laatst in onze buurtapp: “Waarom wordt alles bij mij zo vaal?” Blijkt, veel mensen in Nederland gooien alles bij elkaar in de was. Makkelijk, snel — maar funest voor materiaal en kleur. Witte sokken samen met die felblauwe HEMA-handdoek? Prep jezelf maar alvast op vaalgrijze surprises en rare paarse schijnsels. En toch… betrap ik mezelf er soms óók op. Want ja, tijd en energie, wie heeft dat nog over?

Waarom ziet niemand dit als ramp – behalve je moeder?

Ik bedoel, vroeger kreeg je het mee: “wit bij wit, bont bij bont.” Mijn moeder zweert erbij, “anders kun je meteen gaan shoppen.” Maar nu — iedereen is druk, eco-programma’s lijken alles op te lossen, en volgens reclames maakt het allemaal niet meer uit. Daar vergissen we ons flink.

  • Kleurstoffen: Sommige kledingstukken laten (heel) subtiel kleur los, vooral bij de eerste 5–10 wasbeurten.
  • Microvezelresten: Donkere shirts geven vezels af — die blijven plakken aan lichte stoffen.
  • Waspoeder vs. vloeibaar: Ongetwijfeld vaker een onderwerp in de supermarktgrachten dan je denkt.

En als ik eerlijk ben… vorige maand bij de AH, stond ik met zo’n alles-in-1-pod in m’n hand en dacht: “Nu moet het allemaal wel lukken, toch?”. Spoiler: het lukte niet, alles werd grauw.

dutch laundry sorting at home bright clothes

Wat doe je eraan? Simpel, maar (te) vaak vergeten

Kort: áltijd sorteren. Klinkt oubollig, werkt als een trein. Beter twee kleine wasjes dan één ramp die alles verpest. O, en let op met temperaturen: 40 graden voor handdoeken, 30 voor het fijne spul — en check stiekem toch die labels even. Ja, echt. Volgens mijn collega uit Utrecht helpt een beetje natuurazijn trouwens ook — zou je was helderder houden. Ik vind het lastig te zeggen of het bij mij zo uitpakt, maar baat het niet…

  • Gebruik een kleurdoekje voor gemengde was — Action heeft ze vaak goedkoop
  • Liever te weinig dan te veel wasmiddel: teveel maakt grauw
  • Vermijd drogen aan de verwarming — shirts worden daar grauwig van
  • En stop vooral met de alles-in-1-pods als je lichte en donkere was samen doet. Echt.

Overigens, als je toch overweegt nieuwe shirts te kopen, check ook lokale merken als Kuyichi of Zeeman — houden best goed hun kleur, heb ik ontdekt. Maar het beste blijft toch zuinig zijn op wat je hebt. Maar goed… wie ben ik om dat je te vertellen?

Zijn er uitzonderingen?

Sommigen zweren bij synthetisch spul dat nooit afgeeft, maar uit eigen ervaring: bij sportkleding blijft het wasprobleem hardnekkig. En wie zegt dat je nooit een fout maakt, liegt naar mijn mening. Ik heb vorige week nog een wolwitte handdoek verpest met een rode onderbroek. Werd meer roze dan je denkt…

Dus ja, het klinkt allemaal suf, maar sorteergedrag bespaart je uiteindelijk tientallen euro’s en frustratie. Al twijfel ik soms of het écht zo simpel is — misschien had ik gewoon pech die dag.

Laat je was niet je humeur verpesten

Het komt hierop neer: een klein beetje discipline en je kleding blijft langer mooi — en je humeur waarschijnlijk ook. Probeer het eens, gooi niet zomaar alles op de grote hoop. Misschien werkt het minder goed bij jou, wellicht heb je gouden tips die bij mij weer missen. Deel ze gerust hieronder, want in het huishouden blijft iedereen leerling. In ieder geval — veel succes, en wie weet word ook jij wat netter met sorteren, zo tussen de bedrijven door.

Nou, dat was het wel zo’n beetje…