Wist je dat je matras stiekem een broeinest is van stof, zweet en, ja – laten we eerlijk zijn – rare geurtjes? Niet zo gezellig om aan te denken nadat je er net acht uur op hebt liggen dromen. De meeste mensen gooien hun matras simpelweg vol met schoonmaakmiddel of slepen ‘m naar buiten, maar is dat nu echt nodig? Goede kans dat er gewoon iets in je keukenkastje staat wat vaak beter werkt dan wat je bij Blokker koopt.
Waarom eigenlijk geen afwasmiddel of allesreiniger?
Het klinkt zo logisch: sopje maken, spons erbij en poetsen maar. Maar ja — ik heb ‘t zelf ook geprobeerd en geloof me, zo’n matras wordt daar eerder plakkerig van dan fris. Mijn buurvrouw uit Rotterdam zei laatst: “Weet je nog hoe die vlek gewoon weer terugkwam?” Het blijkt dus dat matraszepen niet echt diep reinigen, maar veelal juist een laagje achterlaten. En chemische matrasreinigers ruiken een halve dag naar citroen, maar daarna? Terug bij af. Bovendien, als je allergisch bent — succes…
Het verrassend simpele huismiddel: baking soda
Eerlijk, maanden geleden had ik nog nooit van natriumbicarbonaat (baking soda) op je matras gehoord. Maar het werkt. Beter dan alles wat je in een winkel vindt, hoewel mijn moeder altijd zweerde bij een natte doek en wat groene zeep — “In Brabant doen we dat zó,” zei ze toen ik pas bij haar was. Toch bleek het met een zakje baking soda sneller te gaan.
- Strooi royaal baking soda over je hele matras – vergeet vooral de randjes niet.
- Laat het minstens 2 uur intrekken, liefst 4 als je tijd hebt. In de tussentijd: even naar de markt of koffie bij de buurman.
- Stofzuig daarna alles zorgvuldig af. Echt, neem de tijd, anders blijft het poeder overal tussen liggen.
Ik was verbaasd hoe fris het rook – hoewel ik misschien gewoon mazzel had met het weer die dag (tijdens zo’n zeldzaam Hollands zonnetje). In elk geval, de vlekken waren lichter en de geur? Compleet verdwenen. Of dat bij iedereen werkt? Geen idee – maar probeer het eens.
Voordelen en tips die niemand je vertelt
Baking soda neutraliseert geuren, neemt vocht op (ook handig als je partner vaak zweet ‘s nachts) en pakt lichte vlekken. Kleine tip van mijn collega: meng ‘m met een beetje lavendelolie als je van een extra frisse geur houdt. En áls er dan een hardnekkige vlek blijft hangen – oud koffievlekje of zo – even een natte doek, maar niet te nat! Anders dringt het vocht juist ín het matras en daar krijg je weer die muffe lucht van.
ohja, kleine waarschuwing: bij sommige hele oude matrassen kan het poeder iets aan de stof blijven plakken. Bij mij gebeurde dat op een hoekje (gelukkig onder het hoeslaken), maar tja, kan gebeuren…
Zó hou je je matras langer schoon
Eén keer per seizoen even die baking soda erop, en klaar. En – klinkt suf – maar een goed matrasbeschermer kost hier bij HEMA echt bijna niks en scheelt een hoop stress achteraf. Een vriendin uit Eindhoven wast ‘m zelfs elke maand, maar dat vind ik weer overdreven. Uiteindelijk is het net als met je fiets poetsen: als je het af en toe doet, wordt het nooit écht smerig.
Dus: probeer het gewoon eens
Misschien helpt dit trucje niet voor elk vlekje (jaren oude rode wijn – succes), maar voor 90% van de gewone matrasproblemen werkt het beter dan je denkt. En als je nog tips of rare ervaringen hebt – deel ze gerust hieronder. wie weet is jouw maatregel straks de nieuwe hype in onze straat…