Paraplu ging uit de mode: Nederlandse senioren kiezen nu voor deze truc

Paraplu’s verdwijnen uit het straatbeeld! Nederlandse senioren kiezen nu massaal voor regencapes—zo werkt het, met praktische tips om droog te blijven.

Wist je dat de ouderwetse paraplu langzaam uit het straatbeeld verdwijnt? Je ziet het ineens minder op het station — of misschien valt het mij nu pas op. In plaats van de bekende Hollandse stormfighter kiezen steeds meer senioren voor iets onverwachts. De vraag is: werkt het echt, of is het gewoon zo’n tijdelijke hype? Nou, daar dacht ik laatst over na, toen mijn buurvrouw (ze is 74, heel scherp) ermee de deur uit ging.

Waarom de paraplu uit de mode raakt

Een aantal jaar geleden had iedereen wel zo’n knalgele opvouwbare paraplu van de HEMA. Nu hoor ik in het park of op de markt: ‘Te veel wind, daar gaat-ie weer!’ Van kapotte stangen tot een nat pak — het is misschien flauw, maar wie wordt er blij van worstelen met een paraplu als je ook gewoon droog én ongecompliceerd door de regen kunt?

De Nederlandse wind is echt geen vriend van de gemiddelde paraplu. Of zoals mijn collega gisteren zei: “Een paraplu is in Rotterdam soms net zo nuttig als een papieren zak in de stromende regen.” Best herkenbaar, toch?

Dutch senior with colorful rain poncho in the city

De truc: Regenponcho’s en slimme regencapes

Senioren kiezen steeds vaker voor regenponcho’s of lichte regencapes — en nee, ik bedoel niet die campingplastic dingen van vroeger. Tegenwoordig zijn er stijlvolle modellen, met capuchon, reflecterende strips en zelfs een handig tasje eraan vast. Op de markt in Utrecht kocht een vriend van mijn moeder zo’n felblauwe poncho met zakken voor z’n OV-kaart. Hij vond het eerst gek, maar nu zweert hij erbij.

  • Gemaakt van ademende materialen — geen plakboel meer
  • Licht om te dragen en makkelijk in je fietstas te proppen
  • Minder gedoe dan een paraplu (je handen blijven vrij!)

Volgens een poll in ons buurtappje (Arnhem-Noord, niet per se een modedistrict) heeft inmiddels meer dan een derde van de 60-plussers zo’n moderne regencape aangeschaft. Als je vaak fietst, is het bijna een must. Al schijnt mijn tante (Den Haag) nog te twijfelen omdat ze bang is dat ze eruitziet als een wandelende vuilniszak. Daar heeft ze misschien wel een punt…

Happy group of Dutch seniors with rain capes outdoors

Praktische tips: Zo kies je de juiste regencape

Wil je overstappen, let dan hierop (en geloof me, er zijn meer opties dan je denkt):

  1. Test de ritsen en naden: De goedkoopste variant is vaak niet waterdicht bij echte herfststormen.
  2. Let op de maat: Te groot? Dan waai je weg. Te klein? Nat. Probeer ’m even in de winkel aan — of bij je buur, als die er één heeft.
  3. Capuchon met trekkoord: Zonder is het alsnog ellende als de wind opsteekt.
  4. Licht reflecterend detail: Vaker nodig dan je denkt — vooral in de schemer.
  5. Stopzakje: Heel fijn als je binnenkomt: prop ’m erin, klaar.

Voor de knutselaars: sommige senioren (geen grap) customizen hun poncho’s met naaipleisters of een flashy badge. Valt me altijd op bij de maandelijkse koffie in het wijkcentrum – veel persoonlijkheid.

Niet alleen voor senioren… of toch?

Opvallend genoeg zie je deze trend nog niet zo bij jongeren — die blijven hun paraplu’s massaal verliezen. Of ze willen gewoon niet toegeven dat een poncho eigenlijk handiger is. Mijn nichtje van 27 vindt het ‘iets voor wandelclubs’, maar goed… misschien zijn we nu gewoon een stapje vooruit.

Inmiddels twijfel ik zelf: mijn oude paraplu lekt, zo’n poncho lijkt helemaal zo gek niet. Misschien koop ik er eentje, als ik volgende week toch bij de Hema ben. In ieder geval — als u geregeld door weer en wind moet: probeer het gewoon eens. Wie weet vindt u het niks, of wilt u daarna nooit meer zonder.

en nu ben ik benieuwd — draagt u al een poncho of zweert u toch bij de klassieke paraplu? Laat het weten in de reacties hieronder. In ieder geval: droog blijven lukt nu zeker, paraplu of niet…