Slaap slecht? Dit yogastandje lost het op binnen een week

Slaap je slecht? Ontdek hoe één eenvoudige yogapose je nachtrust binnen een week kan verbeteren. Praktisch. Eerlijk. Nederlands.

Slecht slapen is zo typisch — iedereen heeft er weleens last van, maar niemand praat er graag over tijdens de lunchpauze. Toch vormen slaaptekort en onrustige nachten zo’n collectief Nederlands probleem, dat het bijna net zo gewoon is als mopperen op het weer. Onlangs hoorde ik toevallig in de trein iemand zuchten: “Als ik eens acht uur achter elkaar kon slapen…” Herkenbaar, toch? Maar wat als ik zeg dat één simpele yogapose meer kan doen voor je nachtrust dan die zoveelste kop kruidenthee of weer een dure slaapapp?

Waarom slapen we eigenlijk zo beroerd?

Om eerlijk te zijn — ik dacht lang dat mijn slechte nachtrust gewoon hoorde bij het werkende leven. Maar blijkbaar zijn we als land kampioen piekeren-voor-het-slapengaan. Volgens het CBS ligt 1 op de 5 Nederlanders regelmatig wakker. Druk, schermtijd, late appjes van collega’s (ja, ik bedoel jou van de HR-afdeling) of net teveel koffie: de oorzaken verschillen per dag. En dus zoeken we met z’n allen naar oplossingen, van ASMR-video’s tot apps als Headspace.

Dutch woman practicing yoga for sleep at night in cozy bedroom

Waarom juist yoga?

Nu hoor ik je denken: “Ja hoor, nog zo’n tip over yoga…” Maar écht — je hoeft geen volle yogastudio in Amsterdam-West in te duiken. Eén simpele houding kan al verschil maken, zelfs tussen je bed en die onopvallende stoel naast het raam (waar bij mij altijd was op gestapeld ligt, geef ik toe). Yoga werkt omdat het letterlijk je zenuwstelsel kalmeert. Tijdens mijn eerste poging had ik trouwens m’n twijfels. Maar collega’s — en gek genoeg zelfs mijn buurvrouw van drie hoog — bleven volhouden dat zij er sneller door in slaap kwamen.

De pose: Savasana met een twist

De Savasana ken je misschien: plat op je rug liggen, niks doen. Simpel! Maar de echte truc zit ‘m in een kleine aanpassing die ik toevallig tegenkwam op een Utrechtse yogablog. Leg een kussen onder je knieën. Hierdoor ontspant je onderrug sneller, en — geloof het of niet — je gedachten lijken vanzelf kalmer te worden.

  • Ga op je rug liggen (ja, op je bed mag prima)
  • Leg een stevig (maar niet te hoog) kussen onder je knieën
  • Laat je armen losjes langs je lichaam liggen, handpalmen omhoog
  • Sluit je ogen, adem rustig in door je neus en uit door je mond—liefst vijf minuten, langer mag

Ik heb het nu drie weken geprobeerd — meestal vlak voor het slapen, wanneer Netflix net uitgaat en m’n hoofd nog vijf openstaande tabs heeft. De eerste keer wiebelde ik alleen maar, de tweede keer merkte ik na vijf minuten dat mijn ademhaling echt rustiger werd. Nu val ik bijna elke keer in slaap voordat ik het doorheb… al kan dat natuurlijk ook gewoon toeval zijn.

cozy bedroom evening yoga savasana relaxation netherlands

Werkt het voor iedereen?

goed, eerlijk is eerlijk: niet ieder lichaam of brein reageert hetzelfde. Mijn broer zegt dat hij er juist wakkerder van wordt (hij woont in Rotterdam, misschien ligt het daaraan). Maar in onze familie-appgroep is er inmiddels een kleine competitie ontstaan wie het snelst inslaapt sinds savasana met kussen. Voor mij werkt het — al is het maar om elke avond bewust even offline te zijn.

Kleine tips voor meer effect

  • Zet je telefoon minimaal 20 minuten voor je savasana op vliegtuigstand — echt, je leest niets mis
  • Licht uit of alleen een zacht nachtlampje aan, zoals ze bij de HEMA verkopen
  • Stop met scrollen, ook niet nog even Marktplaats checken
  • Klinkt suf, maar sokken dragen helpt de meeste mensen—vraag het gerust aan mijn moeder

Conclusie: even proberen en dan zelf oordelen

Misschien werkt het niet voor iedereen. Misschien vind je het overdreven rustgevend. Of misschien is die vijf minuten rust vlak voor het slapen net wat je nodig hebt om niet wéér schaap nummer 156 te tellen. Probeer het gewoon vanavond eens. En laat gerust hieronder weten wat je ervaringen zijn — in ons kantoor vinden we het inmiddels bijna leuker dan koffiepauze-gossip.

In ieder geval: wie weet slaap jij deze week al als een roosje. Of ook weer niet, maar dan weet je in elk geval wat nieuws om in de groepsapp te gooien. In het ergste geval heb je vijf minuten zonder scherm gehad — ook wat waard!