Snijplank is uit de mode: Nederlandse chef toont nieuwe methode

Is de traditionele snijplank uit? Een Nederlandse chef onthult de nieuwe snijmat-hack: sneller, hygiënischer en verrassend handig in de keuken.

Heeft u zich ooit afgevraagd of die houten snijplank op het aanrecht écht nog past bij het moderne koken? Volgens chef Ruud van Deventer (u kent hem misschien van die winkels in Utrecht — met die eigenwijze zuurdesems) zijn we er allemaal klaar mee. Het klinkt even gek, maar: snijplank is uit. Tijd voor iets nieuws. Waar hebben ze het nu weer over, zult u denken…

Waarom de snijplank niet meer kan

Op de keukenschool in Amstelveen vroegen we een paar maanden terug — “wie gebruikt er dagelijks een snijplank?” Vrijwel iedereen stak z’n hand op. Geen wonder: snijplanken zijn jarenlang heilig geweest. Toch haalt Ruud z’n schouders op als je ‘m ernaar vraagt. Volgens hem gaat er veel mis:

  • Bacteriën verstoppen zich in de snijgroeven — in hout én plastic
  • Elke keer schoonmaken is eigenlijk te veel gedoe (vooral na een werkdag — wie heeft er zin?)
  • Het neemt ruimte in, zowel op het aanrecht als in de vaatwasser

En ja, ik weet het. Ooit leerde mijn moeder me: altijd alles op de plank. Misschien fatsoeneerden we zo het huishouden, maar qua gemak… De tijden veranderen.

De methode die iedereen verbaast

Ruud kwam — volgens zijn vaste klantenkring — een half jaar geleden al aanzetten met een alternatief. Geen plank, maar een flexibele, herbruikbare siliconen snijmat. Klinkt niet per se spectaculair, maar het is echt anders. U rolt ‘m gewoon uit over het aanrecht, snijdt alles ter plekke, tilt ‘m op en “hup,” alles zo de pan in. Of u kiept die gesneden uitjes direct in de koekenpan zonder ernaast te morsen. Het voelt, eerlijk gezegd, alsof je keuken ineens een werkplaats is.

dutch chef using silicone cutting mat in home kitchen

Je maakt de mat schoon onder de kraan, laat ’m drogen en rolt ‘m weer op. Zelfs in het Utrechtse keukentje van mijn collega — nauwelijks plek — past dit ding. En slijt-sporen? Nauwelijks zichtbaar… hoewel er altijd mensen zullen zijn die zweren bij hun ouderwetse plank. Kan ik begrijpen.

De voordelen (en ja, er zijn ook kleine nadelen)

Misschien denkt u: “waarom is niet iedereen hier al op overgestapt?” Nou, traditioneel kan het wat kil aanvoelen — zo’n siliconen lap. Maar er zijn serieuze voordelen:

  • Hygiënischer — bacteriën spoelt u gewoon weg
  • Bespaart ruimte (die plank blijft nooit eeuwig mooi wit in de kast)
  • Flexibel in gebruik: snijden, rollen, vouwen, alles kan
  • Goedkoper op de lange termijn (vraag het mijn buurvrouw — zij heeft al drie houten planken versleten dit jaar)

Wat zijn de mindere punten? Ik geef toe: voor stevig hakwerk — denk aan kippenbotten — vertrouw ik soms tóch nog even op mijn oude plank. En echt messen slijpen op zo’n mat? Liever niet. Maar voor 95% van alledaags snijwerk: perfect.

Hoe beginnen — mijn tips

  1. Koop een goede, BPA-vrije siliconen mat bij bijvoorbeeld Blokker of Dille & Kamille.
  2. Leg ‘m plat tijdens het snijden, want opkrullende randen: frustrerend (ik spreek uit ervaring).
  3. Gebruik aparte matten voor vlees en groenten. In ons ouder-app groepje van school komen wekelijks horrorverhalen over kruisbesmetting voorbij.
  4. Na gebruik: gewoon onder de hete kraan en klaar. Soms even in de vaatwasser als er curry op zat — gaat prima.

modern dutch kitchen utensils on countertop

Extra tip: neem er meteen twee. Mijn partner was eerst nogal kritisch (“het voelt als koken op een regenjas”) — maar nu pakt ze niks anders meer.

Toekomst zonder snijplank?

Ik weet niet of de snijplank ooit helemáál verdwijnt uit Nederlandse keukens. Vast niet. Maar — steeds meer mensen in mijn omgeving stappen over op snijmatten omdat het snel, makkelijk en minder gestuntel is. Scheelt ook nog tijd bij schoonmaken.

In het kort: probeer het eens uit. Wie weet bevalt het u net zo goed als ons! Of misschien haalt u toch graag uw robuuste eiken plank weer tevoorschijn — geen oordeel. Heeft u ervaring met snijmatten of andere slimme keukenhacks? Laat hieronder wat weten, ik ben benieuwd waar ú op snijdt…