Stuur je nog ‘goedemorgen’ berichten? Experts waarschuwen voor deze fout

'Goedemorgen' berichten in je appgroepen lijken aardig, maar experts waarschuwen: ze zijn juist stressvol. Tijd voor échte aandacht?

Wist je dat de gemiddelde Nederlander minstens vijf ‘goedemorgen’ appjes per dag krijgt? Klinkt onschuldig, maar experts waarschuwen inmiddels dat zo’n routinele groet meer kwaad kan doen dan goed. Toch durft bijna niemand ermee te stoppen — het voelt bijna als asociaal gedrag. Waarom eigenlijk?

De gewoonte die niemand durft los te laten

Ooit was ‘goedemorgen’ in je groepsapp een soort digitale kop koffie: een gezellig begin van de dag. Maar op de laatste verjaardag bij m’n tante in Utrecht hoorde ik het weer: “Al die standaardberichten — ik swipe er direct langs.” En eerlijk: ik begrijp het wel. Het is een automatisme geworden, bijna als handen schudden op maandag, maar ná de vierde werk-appgroep: hoe oprecht ben je nog?

Dutch person checking messages morning phone home

Waarom experts hier voor waarschuwen

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (afgelopen mei nog in het nieuws) blijkt dat al die lijntjes, hoe goed bedoeld ook, stress opleveren. Je hersenen krijgen telkens kleine prikprikkels: wie heeft wat gestuurd, moet je nu reageren, hoort het bij je werk? Eén ‘goedemorgen’ is leuk, vijf achter elkaar voelt op een gegeven moment als een verplicht nummertje.

  • 90% van de deelnemers gaf aan zich enigszins verplicht te voelen om altijd te antwoorden
  • Ruim een derde merkte minder zin in groepsapps door het constante ‘pingen’

M’n collega vertelde vorige week: “Ik open alleen nog urgent berichten. Die ochtendgroeten? Sla ik direct over.” Misschien zijn we gewoon met z’n allen een beetje klaar met die digitale beleefdheid…

Het psychologische effect — en waarom het averechts kan werken

Natuurlijk, het klinkt als een kleine moeite — éven laten weten dat je aan iemand denkt. Maar onderzoek laat zien dat zo’n dagelijks automatisme snel z’n waarde verliest. In een landelijke poll (maand geleden op Nu.nl nog besproken) zeiden veel mensen: een ‘goedemorgen’ voelt eerder als spam dan als oprechte aandacht. Soms mis je zelfs de belangrijke berichten omdat alles verdwijnt onder die routineberichten.

phone notification overload group chat Netherlands morning

Grappig genoeg vertelde mijn buurvrouw laatst dat haar moeder nog ouderwets belt voor zo’n ochtendgroet. “Dat is tenminste persoonlijk — en meteen kort.” Misschien is dat wel het geheim: minder vaak, maar oprechter.

Alternatieven die wél werken — zonder irritatie

Wil je toch iemand laten weten dat je aan ze denkt? Kies dan voor een persoonlijke aanpak:

  • Stuur af en toe een specifieke vraag (“Hoe ging dat sollicitatiegesprek maandag?”)
  • Of, stuur een foto van waar je bent — Rotterdam, koffiebar, je hond op het strand
  • Gebruik bijvoorbeeld een spraakbericht; die vallen veel meer op

Zelf probeer ik het tegenwoordig zo: maximaal één ‘goede start’ per chatgroep per week, liefst persoonlijk. Het blijft zoeken naar balans — je wilt niet die chagrijn zijn die nooit reageert, maar overdrijven is gewoon… irritant.

Mijn advies (al weet ik niet of het voor iedereen werkt…)

Neem komende week eens een ochtend geen ‘goedemorgen’-bericht. Kijk wat er gebeurt. Misschien merk je — net als ik laatst — dat je groepsgesprekken een stuk boeiender worden als niet alles standaard begint. Of je krijgt ineens spontaan een bericht over iets wat er écht toe doet. Of misschien ook gewoon helemaal niets, en dat is soms ook goed…

In elk geval: je hoeft je niet verplicht te voelen. Even geen bericht sturen is ook een teken van respect voor andermans tijd. En wie weet — groeit er zo écht ruimte voor échte gesprekken.

Wat doen jullie eigenlijk met die ochtendberichten? Gewoonte of toch een beetje irritant? Laat het weten in de reacties. In ieder geval: fijne dag — al stuur ik dat nou net weer op z’n digitaal 😉