TikTok trend: waarom jongeren zo excuses maken (en het werkt echt)

Waarom zijn jongeren zo dol op excuses maken op TikTok en social media? Ontdek de redenen én of deze trend ook voor jou werkt.

Begin je het ook ineens overal te merken? Op TikTok, tijdens koffiepauzes op het werk, zelfs in de groepsapp waarin niemand ooit direct antwoordt: jongeren lijken tegenwoordig ieder gesprek te beginnen met een klein excuus. Soms is het “sorry dat ik zo laat reageer”, soms is het subtieler—maar het valt op. En eerlijk? Er zit meer achter deze trend dan simpelweg beleefdheid of onzekerheid.

Wat is de “excuus-trend” eigenlijk?

Misschien zag je op TikTok het zoveelste filmpje voorbijkomen: een jongere die een verhaal start met “sorry voor m’n stem, ik ben verkouden” of “excuseer dat deze video zo rommelig is.” Op het eerste gezicht lijkt het overdreven—waarom je meteen verontschuldigen voor iets kleins?

young person apologizing social media tiktok

Maar de trend heeft echt een functie. Het draait om sociale veiligheid: jongeren willen een gesprek zo vriendelijk mogelijk openen en elk discussiepuntje op voorhand ontwapenen. Best slim, als je erover nadenkt. Zo vertelde mijn collega vorige week: “Iedereen in mijn team onder de 28 doet dit. Zelfs als het nergens voor nodig is.”

Waarom doen jongeren dit eigenlijk?

  • Online communicatie voelt kwetsbaar: Tekstberichten en filmpjes missen de nuance van gezichtsuitdrukkingen. Een klein excuus is als een digitale knuffel die zegt: “ik kom in vrede.”
  • Druk om perfect te zijn: Zeker op platforms waar alles snel gaat (TikTok, Insta), voelt iedereen de drang om zichzelf te beschermen tegen kritiek. Door alvast excuses te maken (“don’t judge me voor m’n kamer”), neem je alvast de angel uit mogelijke opmerkingen.
  • Opvoeding & cultuur: Mijn moeder zegt altijd: “Ken je plaats, wees beleefd.” Misschien zit dat er gewoon van jongs af aan in gebakken, vooral in Nederland, waar we niet echt van opscheppen houden.

Natuurlijk—ik weet niet of dit voor élke jongere geldt, maar het patroon zie ik continu terug. Zelfs op straat voor de Jumbo: laatst hoorde ik twee studenten elkaar verontschuldigen omdat de een weer eens vergeten was te appen. Best herkenbaar, eerlijk gezegd.

En het werkt… meestal

Uit nieuw onderzoek van Universiteit Utrecht (maand geleden pas gepubliceerd) blijkt: mensen die hun communicatiefouten direct benoemen, worden aardiger en betrouwbaarder gevonden. Kleine excuses maken relaties zachter en verminderen kans op conflicten—vooral in groepsapps of bij online gesprekken.

young dutch people friendly conversation coffee

Toch zit er een keerzijde aan—dat hoorde ik in ons buurtcafé. Bart, een vriend van me, zegt: “Als iedereen altijd sorry zegt, klinkt het al snel zinloos, bijna als ruis.” Half Amsterdam schijnt dat te vinden, want in mijn vriendenkring ging het hier vorige week nog over. Dus bedenk even: als je alleen nog maar verontschuldigingen uitwisselt, gaat de oprechtheid ervan snel verloren. Maar voor de meeste mensen werkt het nu gewoon prettig—maakt alles net wat vriendelijker, vind ik.

Moet jij dit nu ook doen?

Goede vraag. Het kan handig zijn als je merkt dat gesprekken snel stroef lopen—een klein excuus breekt spanning. Zelf gebruik ik ’t vooral als ik weet dat ik te laat ben met antwoorden. Maar goed, misschien werkt het voor jou juist averechts… niet iedereen heeft zin in een overdosis beleefdheid.

  • Probeer het daarom eens voorzichtig uit in je volgende appje of mailtje, vooral bij mensen die je niet supergoed kent.
  • Wees creatief: een grapje (“sorry voor m’n ochtendhoofd”) doet soms wonderen.
  • Let op de reactie—merk je dat het gesprek soepeler loopt? Dan kun je het vaker toepassen.

En uiteindelijk—wie weet verandert het weer. Trends komen en gaan, volgend jaar praten we vast weer over iets heel anders. In ieder geval, zie het als een makkelijke sociale tool. Of niet… misschien werkt het bij jou thuis in Zeeland anders. In ieder geval: benieuwd hoe jij hierover denkt!

Dus, excuses maken: trend of nieuwe beleefdheid?

Kortom, het lijkt er niet op dat deze trend snel verdwijnt. Jongeren gebruiken excuses slim om de sociale lijntjes soepel te houden. Werkt bijna overal—al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Nu rest mij nog te zeggen: sorry als dit artikel net iets te lang was. Maar zo doen we dat nu eenmaal, toch? 😉

Laat vooral hieronder je mening achter—gebruik jij deze trend, of word je er juist gek van? Er zit geen goed of fout aan… in ieder geval niet vandaag.