Stel je voor: je zit in de trein van Rotterdam naar Parijs. Geen wachtrijen voor security, je koffie in de hand, laptops open, uitzicht op groene velden. Was het drie jaar geleden nog ondenkbaar om het vliegtuig links te laten liggen — nu lijkt het ineens logisch. Maar waarom stappen steeds meer Nederlanders over op de trein? Het antwoord is persoonlijker én verrassender dan je denkt.
Steeds vaker: de trein voor korte afstanden
Mijn collega uit Utrecht vertelde laatst: “Sinds die stakingen op Schiphol neem ik standaard de trein naar Brussel. Werkt eigenlijk beter ook.” En inderdaad, in de laatste cijfers van NS en Eurostar zie je een duidelijke trend — het aantal reizigers naar België, Duitsland en Frankrijk groeit met tientallen procenten per jaar.
Zelf merkte ik het maand geleden op het Centraal Station: je hoeft ’s ochtends niet meer te dringen voor binnenlandse treinen, maar juist internationale treinen zitten steeds voller. Misschien herken je het — vrienden, familie, zelfs je buurvrouw zweert tegenwoordig bij de Thalys.
Waarom wint de trein het dan?
- Tijdsbesparing: Oké, dat klinkt gek. Maar als je álle tijd meetelt — van het moment dat je de deur uitgaat tot je op je bestemming bent — wint de trein het vaak van het vliegtuig. Zeker op de trajecten Amsterdam-Brussel, Rotterdam-Parijs of Eindhoven-Düsseldorf.
- Geen gedoe: Geen last-minute handbagage-discussie met een stewardess. Geen stress over vloeistoffen, gatewijzigingen of kilometerslange douane. Je rolt letterlijk de trein in — soms binnen vier minuten.
- Werken onderweg: Wifi, stopcontact, een tafel. Heb je ooit serieus geprobeerd je laptop te openen in economy class? In de trein maak je die presentatie af, of lees je eindelijk dat rapport. Niet dat het altijd rustiger is… hangt er vanaf waar je zit, eerlijk gezegd.
- Duurzaamheid: Ja, we weten het inmiddels allemaal — treinreizen stoot tot 80% minder CO2 uit dan vliegen. In mijn vriendengroep legt bijna iedereen het uit als dé reden, maar eerlijk: voor velen is het gewoon gemak.
Wanneer kies je tóch voor het vliegtuig?
Toch hoor ik soms van mensen — vooral als je naar Barcelona of verder moet — dat het vliegtuig sneller én goedkoper blijft. Zeker Ryanair-tickets zijn soms niet te verslaan.
Op Schiphol spotte ik vorige week een gezin met drie kinderen dat riep: “Met EasyJet zijn we de helft goedkoper uit!” Misschien werkt het wel vooral als je een ticket maanden van tevoren koopt — spontane trips zijn bijna altijd prijziger.
Onverwachte voordelen en kleine tegenvallers
- Kleine stations, groot gemak: In Parijs kom je midden in de stad aan — bij het Gare du Nord. In Brussel stap je uit in hartje centrum. Geen gedoe met dure taxi’s vanaf de luchthaven. Maar goed, de NS weet het soms ook te verpesten: de airco deed het laatst niet, en dan is 3 uur naar Berlijn ineens best lang…
- Nieuwe rituelen: Mijn broer gaat steevast naar Smullers op Rotterdam CS — wist je dat hun friet ineens best goed is geworden? Trouwens, als je lokaal bier wilt proberen: neem eens een trein naar Maastricht. De stationsresto’s daar zijn verrassend leuk — als je even door het plastic bestek heen kijkt.
Tips voor overstappers (uit eigen ervaring)
- Boek vroeg — meestal zijn internationale tickets ca. 3 maanden van tevoren het goedkoopst.
- Kies een stoel in een stiltecoupé als je echt wilt werken. Of juist niet, als je van gezelligheid houdt. Kan soms verrassend druk zijn — had ik recent in de middag naar Antwerpen.
- Ontwijk de spits als het kan. In de zomer en rond Pasen zitten treinen stampvol, en staan is geen pretje.
- Probeer ook kleine trajecten: Arnhem-Düsseldorf bijvoorbeeld. Je staat verbaasd hoe snel je er bent — én hoe rustig het is.
De toekomst: hoe ver gaan we hiermee?
Rondkijkend onder mijn vrienden en collega’s zie ik de trein als nieuwe standaard voor bestemmingen onder de 1000 km. Maar misschien is dat te kort door de bocht — als de prijzen van vliegens blijven dalen, wie weet… Er zijn nog hobbels: vertragingen, soms raar geprijsde tickets, onvoorspelbaarheid. Maar dat geldt eerlijk gezegd net zo goed voor vliegvelden.
In ieder geval — in onze groepsapp wordt nu standaard gevraagd: “Gaan we met de trein, of is het deze keer toch weer vliegen?” Tijden veranderen.
Inpakken, instappen, gáán?
Wellicht heb jij ook je eigen rituelen onderweg, of een tip die hier ontbreekt. Of juist een horrorstory over een vertraagde trein — laat gerust iets achter in de reacties. Wie weet stap ik zelf binnenkort weer op het vliegtuig… of toch de trein. In elk geval: fijne reis — waar je ook heen gaat!