Tupperware is ouderwets: Nederlandse oma’s gebruiken deze gratis methode

Weg met Tupperware? Ontdek hoe Nederlandse oma’s gratis glazen potjes gebruiken—en waarom deze methode slimmer is dan je denkt!

Wist je dat er in Nederlandse keukenkastjes een geheim verstopt ligt dat Tupperware allang heeft verslagen? En nee, het is geen revolutionair, duur product uit een hippe kookwinkel. Het heeft meer te maken met een beetje nuchterheid — en misschien een snufje zuinigheid, dat we allemaal herkennen uit de tijd van onze oma’s.

Opvallend genoeg hoorde ik dit laatst weer tijdens een discussie in onze buurtapp: “Waarom die plastic bakjes kopen als er potjes genoeg zijn?” En eerlijk: toen ik mijn eigen koelkast checkte, viel het kwartje. Mijn oma uit Amersfoort deed het altijd zo — gewoon, rondslingerende glazen potjes sparen.

Waarom Tupperware links laten liggen?

Tupperware is leuk, totdat je de deksels kwijt bent. Of als het na tomatensoep niet meer schoon wordt. Sinds kort vliegen die bakjes trouwens steeds vaker de vuilnisbak in, want — laten we eerlijk zijn — wie doet er tegenwoordig nog een Tupperware-party? De meeste Nederlanders vinden ze of te duur, of niet milieuvriendelijk genoeg.

De oma-methode: glazen potjes uit de winkel

Dit is dus het geheim: gebruik gewoon lege glazen potten van bijvoorbeeld Hak, Calvé pindakaas of Appelstroop. Die potten halen het moeiteloos tegen elk designer-bakje op — en ze zijn gratis. Oké, bijna gratis. Je moet er wel eerst de inhoud uit eten natuurlijk.

vintage dutch kitchen glass jars shelf

  • Glas neemt geen geur of kleur op – zelfs niet na drie porties curry.
  • Afwas?— In een heet sopje blinkt alles als nieuw.
  • Deksel altijd de juiste maat – want je spaart dezelfde potten bij elkaar.
  • Stevig als een baksteen— tja, soms zelfs té, want ik heb wel eens een vloer laten barsten…

M’n moeder zei vroeger altijd: “Bewaar die azijnpot, daar kan zo weer soep in.” En gelijk had ze.

Wat zijn de voordelen (en nadelen) volgens Hollandse huishoudens?

In een appgroep voor Wageningse huismussen kwam laatst langs dat “potten het beste zijn voor kliekjes en jam”. Mijn collega uit Zwolle klaagt wel dat de deksels niet altijd 100% afsluiten en soep dan alsnog lekt… hoewel ik vermoed dat het gewoon een te grote soep was.

oma kitchen reuse glass food jars

  • Voordeel: je hoeft nooit meer geld uit te geven aan plastic bakjes*
  • Voordeel: goed voor het milieu, want je hergebruikt wat je al in huis hebt
  • Nadeel: zwaar als je luncht op kantoor in, zeg, Amsterdam-Zuid (snap ik, been there…)
  • Nadeel: etiketten eraf weken blijft irritant — hoewel iemand op het forum tipte om ze gewoon in de vaatwasser te gooien

*Tenzij je partner alles per ongeluk weggooit — ik spreek uit ervaring.

Praktische tips voor starten met de gratis bewaarmethode

  1. Spoel lege potjes meteen na gebruik om (dat scheelt schimmel – ik heb die fout wel eens gemaakt).
  2. Laat de deksels opdrogen voordat je ze afsluit — anders krijg je dat typerende muffe luchtje, waarover m’n buurvrouw altijd klaagt.
  3. Gebruik potten met brede opening voor salade, smalle voor sausjes.
  4. Gooi rare deksels (“plopt niet meer”) gewoon weg — die krijg je nooit meer dicht.

tip van een tante uit Utrecht: “Plak een post-itje op het deksel, scheelt zoeken als de vriezer vol staat.”

Gaan we allemaal terug naar oma’s methode?

Kijk, ik zeg niet dat niemand meer Tupperware moet kopen, maar… misschien is die Hollandse zuinigheid toch zo gek nog niet. Zero waste, minder weggooien, en altijd genoeg opslag voor soep en restjes. Sustainable avant la lettre, zoals m’n vriend uit Groningen dat noemt.

In het kort: je koelkast kan er zelfs gezellig uitzien. Misschien probeer je het gewoon dit weekend eens? Of is Tupperware voor jou heilig — laat het vooral weten in de reacties. In ieder geval, het leven is te kort voor bakjes zonder deksel.