Wat gebeurt er als je deze belastingaftrek vergeet aan te vragen?

Ontdek wat er gebeurt als je een belastingaftrek mist, hoeveel geld je misloopt én praktische stappen om dit snel te herstellen. Handige tips – lees nu!

Wist je dat duizenden Nederlanders jaarlijks honderden euro’s mislopen omdat ze vergeten zijn een simpele belastingaftrek aan te vragen? In 2023 bleek uit cijfers van de belastingdienst dat bijna één op de vijf burgers een aftrekpost laat liggen. Eerlijk gezegd – ik snap wel waarom. De formulieren zijn soms net tovenarij, en online fora staan vol met mensen die “het per ongeluk vergaten”. Maar wat gebeurt er nou echt als je die aftrek over het hoofd ziet? En hoe erg is dat in de praktijk, volgens mensen om je heen – en een beetje volgens mijzelf?

De grote misser: voorbijgaan aan belastingvoordeeltjes

Iedereen wil geld besparen, maar heel vaak laten we belastingaftrekken liggen zonder dat we het doorhebben. Denk aan een zorgkosten-aftrek, giften, studiekosten of een hypotheekrenteaftrek. Mijn buurman – altijd zuinig – vertelde me vorige maand dat hij per ongeluk drie jaar lang zijn zorgkosten vergat in te vullen. Resultaat: €450 misgelopen. En het ergste is, het gebeurt vaker dan we denken. In de chatgroep van m’n werk deelt iemand elke fiscale ronde de checklist, maar alsnog… de helft kijkt er niet eens naar. tja, gemakzucht of gewoon geen tijd?

dutch tax refund calculator

Dit loop je mis: geld, rust en misschien een goed humeur

  • Geld: Je mist direct extra terug te krijgen belastinggeld – soms honderden euro’s.
  • Rust: Er spookt straks door je hoofd: “Had ik niet meer kunnen terughalen?”
  • Regeling: Sommige aftrekken kun je tot vijf jaar terug aanvragen, maar niet allemaal!

Kort voorbeeld: vorige week sprak ik een ZZP’er uit Rotterdam. Hij had “vergeten” zijn telefoonabo te declareren – zit dus nu al twee jaar in spagaat. De belastingtelefoon zei botweg: alles over 2018 is nu echt pech gehad.

Mist u een aftrek? Dit kunt u nog wél doen

Niet gelijk stressen. Veel mensen realiseren zich pas maanden (of zelfs jaren) later dat ze recht hadden op aftrek. Gelukkig is er in de meeste gevallen een coulanceregeling:

  1. Check via Mijn Belastingdienst welke jaren je kunt herzien – soms tot vijf jaar terug.
  2. Dien een herstelverzoek in. Dat klinkt ingewikkeld, maar de meeste info is online te vinden – en mijn moeder zei altijd: “Er is geen domme vraag, vooral niet aan de Belastingdienst.”
  3. Bewijs bewaren: bonnetjes, declaraties, alles even in een mapje. Ze vragen me er elk jaar weer naar.

forgot to claim tax deduction netherlands

Waarom gebeurt dit zo vaak?

Conclusie na jaren zelfinvullen: de lijstjes zijn te lang, termen als ‘specifieke zorgkosten’ en ‘algemene heffingskorting’ schrikken af. Plus, het systeem is niet altijd intuïtief. Of je nu in Amsterdam woont of in een Brabants dorpje – niemand vindt het echt leuk. Op verjaardagen hoor ik vrienden kletsen over “weer iets vergeten aan te klikken.” Mijn vermoeden: het is gewoon niet sexy om je avonden met belastingformulieren te vullen…

hoewel, misschien zit ik er naast en zijn er echte belasting-fijnproevers onder ons. Maar ik kom ze niet vaak tegen.

Vijf praktische tips om nooit meer een aftrek te vergeten

  • Gebruik elk jaar dezelfde checklist – of die van je moeder (serieuze aanrader).
  • Bewaar alles digitaal, bijvoorbeeld via Google Drive of Dropbox.
  • Noteer gekke uitgaven direct in een app (ik vergeet het anders sowieso).
  • Vraag je belastingconsulent – als je die hebt – altijd even “heb ik niks gemist?”
  • Schrijf jezelf in voor de nieuwsbrief van de Belastingdienst – echt, soms staat daar nuttigs in.

In het kort: neem jezelf voor iets meer tijd te nemen. Want achteraf fixen mag – maar is altijd omslachtiger.

Laatste gedachten: mis niks, maar wees ook niet te streng voor jezelf

Dus – als je eens een belastingvoordeeltje bent misgelopen: dat is balen, maar niet het einde van de wereld. Check vooral wat er nog recht te zetten valt. Misschien ben ik gewoon van de “beter laat dan nooit”-school… maar dat lijkt me voor belastingzaken geen slecht motto.

Zelf nog tips of frustraties? Deel ze hieronder – want ik weet zeker dat ik niet de enige ben die soms dingen vergeet. In ieder geval: volgend jaar weer beter. Of nou ja, hopelijk.