Wat gebeurt er als je ijsblokjes gebruikt in je hotelkamer?

Ontdek wat er écht gebeurt als je ijsblokjes gebruikt in je hotelkamer: feiten, ervaringen, verrassende tips en handige do’s & don’ts voor je volgende trip.

Stel je voor: het is 22:00 uur, je komt bezweet terug op je hotelkamer na een dag slenteren door Rotterdam. In de minibar liggen van die vrolijke, blinkende ijsblokjes. Je hoort van alles over het gebruiken van ijsblokjes in hotels – van verfrissende drankjes tot dubieuze verhalen uit de hotelwereld. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je die ijsblokjes gebruikt? En is het wel zo onschuldig als het lijkt?

Het ijsblokje: gekoeld drankje, of bron van bacteriën?

ik geef toe, ik denk bij hotelijs ook meteen aan een glas cola of een shot wodka na een lange dag. Maar ergens las ik dat ijsblokjes in hotels soms niet zo schoon zijn als je zou hopen. Volgens een onderzoek uit 2023 van de Consumentenbond bleken ijsmachines in hotels vaker een bron van bacteriën te zijn dan men denkt. Nou klinkt dat meteen heftig, maar eerlijk – alles waar veel mensen aankomen, wordt wel eens vies.

hotel ice machine hygiene

  • Bouwen bacteriën zich op in ijsmachines die zelden grondig worden schoongemaakt;
  • Afhankelijk van de waterkwaliteit in het hotel kan er een vreemde smaak of geur aan het ijs zitten;
  • Soms worden ijsemmers gebruikt voor andere dingen – zag laatst nog iemand zijn voeten koelen (geen grap).

Toch hoor ik van collega’s dat ze nooit ziek worden van hotelijs, dus misschien is het ook vooral een kwestie van geluk — of een sterke maag. De meningen zijn verdeeld: de een lacht erom, de ander mijdt het als de pest.

Ongebruikelijke (en verrassend handige) manieren om ijsblokjes te gebruiken

ijs is er natuurlijk niet alleen om je drankje koud te houden. Laatst vertelde mijn buurvrouw uit Haarlem dat ze haar gezicht altijd koelt met ijsblokjes als haar huid geïrriteerd is. In hotels werkt dat verrassend goed: leg een blokje in een washandje, even op je gezicht, dag wallen. Een vriend uit Utrecht gebruikt hotelijs zelfs om het strijkijzer te vervangen – een paar blokjes op de kreukels, dekentje erover en de plooien verdwijnen een beetje. Werkt niet altijd, maar soms helpt het wel.

creative uses hotel ice cubes

Andere toepassingen die ik hoorde in een Telegram-chat (waar je soms per ongeluk te gekke ideeën oppikt):

  • IJs op een bruine vlek op je overhemd: smeltend ijs verdunt en verwijdert (deels) de vlek;
  • Last van een muggenbult? IJsblokje op de plek en de jeuk wordt minder;
  • Noodkoeling voor eten of wijn die te warm is — werkt prima zolang je niet bang bent voor een beetje waterige wijn (ik wel, maar goed);
  • Mini-koelkast kapot? Zakje ijs in het wastafelkastje en je yoghurt blijft de nacht fris.

Kleine waarschuwing: Soms is ijs gewoon… ijs

Sommige theorieën over hotelijs doen bijna denken aan complottheorieën. Ik vroeg mijn moeder vorige maand — die hóudt van storytelling — of ze hotelijs vertrouwt. Haar antwoord: “Ach jongen, als je alles waar je niet bij was vies vindt, kun je net zo goed thuis blijven.” Toch, even opletten: is de ijsemmer schoon? Ruikt het ijs niet naar chloor? Dan is het meestal prima. Hoewel, in dat ene hotel in Amsterdam waar een collega rare stukjes in zijn cola vond… maar goed, dat zijn uitzonderingen (hoop ik).

Praktische tips als je ijs in het hotel gebruikt

  • Check of de ijsemmer schoon aanvoelt en fris ruikt — beetje paranoia kan geen kwaad;
  • Spoel de ijsemmer af voor gebruik of vraag om een nieuwe bij de receptie (gaat sneller dan je denkt);
  • Laat ijsblokjes even smelten: troebel ijs is soms een teken van wat minder schoon water — hoeft niet eng te zijn, wel handig om te weten;
  • Gebruik het ijs niet voor wonden, tenzij je zeker weet dat het goed schoon is;
  • Zet je drankje direct in de ice bucket voor een ouderwets chic hotelgevoel.

Moet je hotelijsblokjes dan helemaal vermijden? In mijn ervaring: doe gewoon wat goed voelt — de meeste mensen in mijn omgeving hebben nog nooit gedoe gehad. Maar dat ene rare verhaal over Amsterdam… tsja, soms is het gewoon geluk hebben.

Dus, wat gebeurt er als je hotelijs gebruikt?

In 9 van de 10 gevallen: je krijgt een koud drankje, opgefriste huid of snel gekoelde wijn. Heel soms een vreemde bijsmaak of — als je pech hebt — een licht rommelige maag (maar wees eerlijk, dat kan ook van de minibar zijn).

Kortom, geniet van je ijs, wees een beetje oplettend en deel vooral in de comments je eigen rare hotelijs-ervaringen. Wie weet inspireren we elkaar nog voor volgende zomertripjes, of knappen we allemaal af op ijsblokjes forever… in ieder geval, nu weet je meer dan de gemiddelde hotelgast.