Weet je het nog – dat gevoel als je je portemonnee kwijtraakt, of erger: bewust thuis laat? Ik heb het dus expres gedaan. In een tijd waarin iedereen roept dat “alles met je mobiel kan” besloot ik mijn pinpas 3 dagen thuis te laten. Klinkt als een kleine uitdaging, maar in praktijk… best een gedoe. Waarom? Lees verder, want misschien herken je jezelf hier wel een beetje in.
Waarom zou je eigenlijk zonder pinpas naar buiten gaan?
Eerlijk: bij mij was het deels nieuwsgierigheid, deels vergeetachtigheid. Maar steeds meer mensen in mijn omgeving – van collega tot buurvrouw uit Amsterdam-West – proberen het: cashloos, kaartloos, alleen met smartphone of horloge. En ja, je hebt Apple Pay en ING Mobile, maar werkt dat overal? Ik heb mijn twijfels.
De grote vraag: wat mis je zonder pinpas?
- Supermarkt: In de meeste supermarkten in Nederland kun je gewoon met je telefoon betalen. Albert Heijn en Jumbo? Geen probleem. Maar bij de Turkse bakker op de hoek – die ene waar de baklava écht nog zelfgemaakt is – dus niet.
- Vervoer: OVpay werkt inmiddels top met je mobiel. Maar laatst hoorde ik in onze buurtapp dat op kleinere stations nog gedoe is als je saldo op je ov-chipkaart wilt laden zonder bankpas… Is dat nog steeds zo? Misschien is het inmiddels gefixt, ik weet het niet zeker.
- Tikkies & betaalverzoeken: Klinkt handig, maar recent besefte ik dat niet iedereen even snel reageert op Tikkies. Die zaterdagmiddag op het terras – koffie had ik al besteld, Tikkie stond nog “open”. Ai…
Contactloos… tot het écht niet anders kan
Natuurlijk is contactloos betalen met je telefoon vet handig. Maar afgelopen week – zonder pinpas dus – stond ik bij een markt in Utrecht. Prachtige bloemen, aardige dame, maar… alleen contant of pin. Mijn mobiel was net bijna leeg (typisch). Florist was niet onder de indruk van mijn “sorry, alleen mobiel”-verhaal.
Zo’n situatie dwingt je om creatief te worden. Even bellen om geld over te maken? Niet praktisch als er rij achter je staat. Ik baalde, maar tegelijkertijd zette het me aan het denken: we zijn misschien nét iets te afhankelijk van technologie geworden.
Wat mis je nog meer?
- Identificatie: Niet overal accepteren ze een digitale ID (denk postpakketje ophalen bij DHL-punt in Zeist – “nee, geen foto, graag de fysieke pas” zei de medewerker)
- Onverwachte uitgaven: Mijn moeder zegt altijd: “Altijd reservegeld op zak.” Zonder pinpas betaal je je soms blauw aan handmatige overschrijvingen of spoedoplossingen. Die koffietent op station Sloterdijk accepteerde geen mobiel, alleen pin of cash. Jammer dus.
Tips als je tóch je pinpas thuislaat
- Check waar je regelmatig betaalt – vraag in kleine zaakjes altijd even na of mobiel/ contactloos kan
- Neem een backup (creditcard of wat cash) mee, alleen voor noodgevallen
- Update vooraf je betaalapps; Rabobank had bij mij een update nodig voor Apple Pay, gemist = stressmoment in de rij
- Bedenk: straks heb je je pas ineens hard nodig, bijvoorbeeld voor ID-verificatie – scan die alvast digitaal, maar verwacht niet overal begrip
Dus… is het leven zonder pinpas lekkerder?
Voor sommige mensen – mijn collega zweert bij mobiel-only – werkt het. Maar ik moet toegeven: na 3 dagen voelde het… onhandig. Vooral in onverwachte situaties of als de techniek hapert (en die momenten zijn er vaker dan je denkt). Misschien ben ik ouderwets, of misschien gewoon voorzichtig, maar een pasje op zak geeft toch een rustiger gevoel.
In het kort — mobiel kan veel, maar in Nederland is de pinpas nog lang niet uitgestorven. Misschien over een jaar, misschien nooit helemaal. Wie weet.
Wat denk jij? Kun jij zonder pinpas of ben jij ook zo’n “voor de zekerheid altijd bij” type? Zet je gedachten of gekke ervaringen gerust in de reacties hieronder. Benieuwd hoe anderen dit aanpakken…