Iedere ochtend, direct na het opstaan, voel je waarschijnlijk de neiging om jezelf lekker lang uit te rekken. Mijn buurman uit Utrecht zweert erbij — “anders kom ik de trap niet af.” Maar klopt dat eigenlijk wel? Recent las ik in de Volkskrant iets dat me aan het denken zette. Misschien loopt half Nederland onnodig risico op rugklachten…
Het idee: rekken is gezond – of toch niet?
We groeien op met het idee dat rekken en uitrekken goed voor je is. Sportscholen in Amsterdam beginnen er hun yoga-les mee, fysiotherapeuten lijken het te adviseren, en zelfs Fit for Free toont video’s waarin mensen bij het opstaan vrolijk strekken. Maar, eerlijk: op de universiteit in Leiden werd me het tegendeel verteld. Waarom dan die tegenstrijdigheid?
Wetenschap: zeg niet direct “aahhh”
Je tussenwervelschijven nemen ’s nachts vocht op — je rug is ‘s ochtends letterlijk langer dan ’s avonds. Wanneer je wakker wordt, is je ruggengraat dus extra kwetsbaar. En dat is niet alleen mijn theorie; volgens recent onderzoek van het Radboudumc kun je door te forceren zichzelf rekken, kleine scheurtjes veroorzaken in die schijven. Au.
- Rugklachten: overmatig rekken direct na het opstaan vergroot je kans op spit of hernia.
- Spieren koud: ’s Ochtends zijn je spieren ‘klam’, minder soepel en bereiden ze zich net voor op de dag.
- Schijnveiligheid: Het voelt misschien prettig, maar je merkt schade pas maanden later…
Wie zegt dat? Ervaringen en twijfels
Mijn collega van de redactie — hij sport in Haarlem — gelooft heilig in ochtendrekken. “Word ik wakker van,” zegt hij. Maar ik merk juist dat mijn onderrug zeurderig wordt als ik wél aan die ochtend-gewoonte toegeef. Of het toeval is? Geen idee, misschien ben ik gewoon een pechvogel.
Maar wat doe je dan wel?
Oké, meteen rekken = geen goed idee. Wat dan wel om fris te starten? Hier wat simpele en nuchtere alternatieven, die in ons werk-chat op dinsdagmiddag voorbijkwamen:
- Rustig opstaan — Geef je lichaam 10 minuten rust. Eerst zitten, ademhalen, dan pas zacht bewegen.
- Loop naar de keuken — Even lopen zet je bloedsomloop aan en is minder risicovol dan enthousiast strekken.
- Rek pas later — Doe stretch-oefeningen pas na je ochtendrondje, als je spieren op temperatuur zijn.
- Denk aan je rug — Luister naar pijnsignalen en forceer nooit.
Kortom: gewoon een keer niet rekken?
Misschien ben ik te voorzichtig — mijn moeder zegt dat “vroeger iedereen gewoon rekende bij het opstaan.” Maar tijden veranderen, kennis ook. Het kan geen kwaad eens te testen hoe je je voelt zonder die eerste ochtend-rek. Wie weet voorkomt het klachten waarvan je nu nog niet eens weet dat je ze krijgt.
Einde – ben jij fan van ochtendrekken?
In ons kantoor (en trouwens, in de familie-appgroep) wordt hier nog altijd over getwijfeld. Misschien heb je zelf totaal andere ervaringen — deel ze hieronder even, ik ben nieuwsgierig. Loop je ook meteen naar de koffieautomaat, of rek je toch stiekem even door? In ieder geval: probeer eens wat anders. Misschien werkt het wel… of niet, wie weet.