Ooit een klein fortuin uitgegeven aan een simpel flesje water op Schiphol? Je bent niet de enige. De prijzen op luchthavens lijken soms bedacht door mensen die denken dat je verblijf daar een eenmalige belevenis is. Maar het tij is aan het keren. Slimme reizigers pakken het tegenwoordig heel anders aan – en besparen niet alleen euro’s, maar ook plastic. Hoe ze dat doen? lees vooral verder, want misschien zit er iets tussen waar je nog niet aan dacht.
Waarom betaal je eigenlijk zoveel voor water?
Even wat cijfers. Op de luchthaven van Amsterdam tik je voor een flesje Spa soms wel €3,50 af. Snap ik wel dat je denkt: “Dat is gewoon belachelijk.” Terwijl kraanwater in Nederland tot de schoonste van Europa behoort, vergeten we massaal dat je het gratis kunt krijgen. Het is ironisch – in onze eigen keuken zouden we het niet eens overwegen, maar zodra we de douane passeren, is al het gezonde verstand foetsie.
De opmars van de herbruikbare fles
M’n collega vertelde laatst dat hij tijdens het wachten op zijn vlucht naar Valencia gewoon zijn eigen Dopper-flesje vulde bij een drinkwaterpunt achter de security. Geen vragen, geen problemen – poepie makkelijk, zei hij nog. Op steeds meer luchthavens, ook Eindhoven en zelfs Groningen, staan gratis tappunten waar je je fles kan vullen. Het klinkt basic, maar blijkbaar weten nog verrassend weinig mensen hiervan.
- Let op blauwe borden: Drinkwaterpunten op Nederlandse luchthavens zijn altijd duidelijk gemarkeerd
- Vul je fles na de security: Lege fles meenemen, géén gedoe met controles
- Wist je dat…: Veel luchthavens in Europa laten grote hervulbare flessen gewoon toe, zolang ze leeg zijn
Kleine stap, groot verschil: bespaar en doe iets goeds
Op de middelbare school leerde ik al over de plastic soep, maar hoe vaak doe je in het dagelijks leven echt iets ‘groens’? Door je eigen fles mee te nemen, bespaar je op jaarbasis denk ik zo €40 (als je regelmatig reist). En – zegt mijn buurman (hij werkt bij NS) – het is zo normaal geworden, dat zelfs stewardessen je tegenwoordig eerder een compliment maken dan raar aankijken. Ook in cafés of lounges vullen ze je flesje vaak zonder morren.
Nog wat ongefilterde insider-tips
- Investeer in een kwaliteitsfles – Bijvoorbeeld van Retulp of Join the Pipe, scheelt plastic en blijft lang netjes
- Geen tappunt? – Vraag vriendelijk in een restaurant. Eergisteren in Rotterdam gezegd: “Mag ik even m’n fles vullen?” en klaar
- Check lokale regels – In sommige landen mag je hervullen, maar niet overal is het water drinkbaar (denk Spanje of Turkije). In Nederland zit je safe
- Apps zoals Tap of Refill – Kunnen handig zijn als je ergens anders landt en waterpunten zoekt
Dus… fles mee, zorgen minder
De moraal? Fleswater kopen op het vliegveld is – hoe zeg je dat netjes – gewoon uit de tijd. Met een klein beetje voorbereiding spaar je jezelf geld, moeite en het milieu. En ja, misschien is het niet super spannend, maar het zijn juist de kleine gewoontes die verschil maken. In ons vriendenappje werd dit laatst nog besproken en grappig genoeg bleek dat drie van de acht deelnemers hun flesje zelfs dagelijks gebruiken op hun werk.
Dus de volgende keer dat je richting Schiphol, Eindhoven of Rotterdam vertrekt: gooi die lege fles in je tas. Niet vergeten, want eenmaal op reis is een plastic fles kopen – tja, dan is ’t te laat…
Heb jij nog een gouden tip, of werkt jouw manier toch beter? Laat het weten in de comments – ben benieuwd of ik iets gemist heb.